Moskva nakon proterivanja: Oštro ćemo odgovoriti

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 19:00

Moskva nakon proterivanja: "Oštro ćemo odgovoriti"

Šefica kontraobaveštajne jedinice norveške policijske službe bezbednosti Inger Haugland izjavila je da obaveštajna pretnja iz Rusije "značajno smanjena".

To se dogodilo nakon što je Norveška proterala 15 ruskih diplomata.

"Sigurni smo da su to obaveštajci. Smatramo da je juče preduzeta mera bila dobra i važna", rekla je Haugland, prenosi AP.

Ona je navela da se većina proteranih diplomata bavila špijunskim poslovima i presretanjem telefonskih razgovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te da su bili zaposleni u civilnoj špijunskoj agenciji - FSB ili GRU, koja vodi vojnu obaveštajnu službu.

"Ruska obaveštajna služba će nastaviti da deluje u Norveškoj jer je Norveška važna za Rusiju", poručila je Haugland.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručili su da je proterivanjem diplomata Norveška potvrdila svoj status "neprijateljske zemlje".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da će uslediti oštar odgovor Moskve.

"Rusko-norveškim odnosima zadat je ozbiljan udarac. Norveška iznova potvrđuje svoj status zemlje neprijateljske prema Rusiji. Ove akcije neće ostati bez naše reakcije. Mi ćemo oštro odgovoriti", poručila je ona.

Zaharova je istakla da je potez zvaničnog Osla predstavlja namernu eskalaciju animoziteta prema Rusiji. "Nema sumnje da je dezinformisanje od strane medija po nalogu centralnih vlasti i obaveštajnih službi i pod spoljnim uticajem unapred planirano kako bi se opravdalo dodatno zaoštravanje odnosa sa Rusijom", dodala je ona. Vlasti Norveške su juče odlučile da proteraju 15 službenika ruske ambasade u Oslu, optužujući ih da su "obaveštajci koji deluju pod okriljem diplomatskih položaja". Kasnije su iz norveške bezbednosne službe dodali da su se ruske diplomate bavile regrutacijom i kupovinom napredne tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.