Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 06:56

Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

Rusija je korigovala rute pomorskih humanitarnih koridora koji će omogućiti stranim brodovima da napuste blokirane ukrajinske luke, uključujući Odesu i Nikolajev, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je naveo da su u cilju bezbednog izlaska stranih brodova iz luka Odesa, Nikolajev, Černomorsk, Herson, Očakova i Južni na otvoreno more Oružane snage Rusije korigovale trasu humanitarnog koridora, koji od 27. marta funkcioniše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Crnom moru, prenosi Interfaks.

Naveo je da će od danas pomorski humanitarni koridor biti dužine 139 nautičkih milja i širine tri milje i da će biti otvoren svakog dana od 08 do 19 sati po moskovskom vremenu.

Mizincev je istakao da je ukrajinska strana odgovorna za osiguranje bezbednosti isplovljavanja brodova iz luka.

On je juče saopštio da Ministarstvo odbrane Ruske Federacije otvara dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Naveo je da se u Crnom moru za izlazak brodova iz luke Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni otvara koridor u smeru jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, dužine 80 milja i širine 3 milje.

U Azovskom moru za izlazak iz luke Marijupolj otvara se koridor dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora, rekao je Mizincev.

"U šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Pretnja od granatiranja i velika opasnost od mina koju stvara zvanični Kijev ne dozvoljavaju brodovima da slobodno izlaze na otvoreno more", rekao je Mizincev.

Zapadne zemlje tvrde da ruska vojska blokira ukrajinske luke i da zbog toga brodovi koji prevoze žitarice ne mogu da isplove, dok Moskva s druge strane tvrdi da su luke minirane i da postoji opasnost za brodove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.