Moskva i Vašington o presudi Mladiću

Izvor: RTS, 23.Nov.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Vašington o presudi Mladiću

Haški tribunal osudio je juče bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora, a tim povodom stižu reakcije iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.
Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je presuda Mladiću nastavak politizovane linije rada Haškog suda, zasnovane na antisrpskom tumačenju događaja devedesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije, javio je Sputnjik.

Zaharova je rekla da takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbežnog kažnjavanja za ratne zločine, već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.
Objektivno govoreći, kako je ocenila, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine, štaviše selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život.
"Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića što je osoblje UN držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije", naglasila je ona.
U tim napadima je, kako je rekla, poginulo je mnoštvo civila i dece, a da niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao.
"Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi povodom nastavka tog procesa, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesionalni i bez predrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu", zaključila je Zaharova.

Stejt department se, kako navodi Glas Amerike, oglasio prilično neodređeno. Navode da su primili k znanju presudu Mladiću.
Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za
čitav region.
Dženifer Braš, bivša otpravnica poslova u Ambasadi SAD u Beogradu u periodu kada je Mladić uhapšen, pozdravila je odluku Haškog tribunala.
"Pravda je zadovoljena, ali to neće vratiti živote muškaraca i žena koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i tokom opsade Sarajeva. Apelujem na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da okonča politiku viktimizacije i mučeništva i da radi na pomirenju na Balkanu. Ratko Mladić nije heroj, on je kriminalac", poručila je Brašova.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.