Moskva donela odluku: Posejdon će biti nuklearan

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 11:12

Moskva donela odluku: "Posejdon" će biti nuklearan

Rusija planira da do kraja 2024. ili prve polovine 2025. godine u sklopu svoje Pacifičke flote formira sektor podmornica "posebne namene".

Te podmornice nosiće supertorpeda "posejdon" s nuklearnim bojevim glavama, navela je danas ruska novinska agencija Tas.

Podseća se da je Rusija u januaru saopštila da je proizvela prvi set supertorpeda "posejdon", četiri godine nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio potpuno novu vrstu strateškog nuklearnog oružja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Krajem februara Rusija je rekla da će obalska infrastruktura za podmornice koje će nositi torpeda "posejdon" biti dovršena na poluostrvu Kamčatki, gde se nalazi podmornička baza za balističke nuklearne rakete ruske Pacifičke flote.

"Odluka o formiranju divizije nuklearnih podmornica posebne namene na Kamčatki je doneta", prenosi Tas pozivajući se na neimenovani izvor.

"Govorimo o decembru 2024. ili prvoj polovini 2025. godine."

Malo je potvrđenih detalja o torpedima "posejdon" dostupno u javnosti, ali vojni analitičari kažu da su u suštini torpeda nastala ukrštanjem torpeda i drona koji se može lansirati s nuklearne podmornice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MOŽE DA IZAZOVE "NUKLEARNI CUNAMI" Rusija formira odeljenje podmornica posebne namene, otkriveni detalji o MOĆNOM "POSEJDONU"

Izvor: Blic, 03.Apr.2023

Rusija će do kraja 2024. ili prve polovine 2025. godine, u sklopu Pacifičke flote, formirati odeljenje podmornica posebne namene koje će nositi super torpeda "posejdon" sa nuklearnim bojevim glavama, sposobnim da izazovu "nuklearni cunami".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.