Moskva čeka zvaničan odgovor Ankare o Turskom toku

Izvor: RTS, 20.Avg.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva čeka zvaničan odgovor Ankare o "Turskom toku"

Zvaničan odgovor Turske Rusiji u vezi s izgradnjom gasovoda "Turski tok" se još čeka. Tursko Ministarstvo energetike poslalo je Rusiji samo nezvanični pozicioni papir o izgradnji tog gasovoda, a ne nacrt sporazuma, saznaje anjug.
Rusija je, naime, krajem juna poslala Turskoj nacrt Međudržavnog sporazuma o realizaciji Turskog toka, a zvaničan odgovor Turske još nije stigao, podseća Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U ruskom nacrtu tog sporazuma predviđena je izgradnja jedne linije gasovoda "Turski tok", sa mogućnošću proširenja gasovoda u kasnijoj fazi projekta.
To je urađeno da bi se ubrzao proces realizacije "Turskog toka" i da bi se postigao dogovor za jednu liniju gasovoda kako bi počela njegova izgradnja, a da se potom počne i sa ostalim linijama gasovoda.
Ruski mediji su juče objavili da je Turska poslala Rusiji nacrt sporazuma o gasovodu "Turski tok", kojim je predviđena izgradnja samo jedne linije gasovoda.
Prvobitno je bilo planirano da gasovod "Turski tok" bude zamena za propali projekat "Južni tok" i da ima četiri linije, ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
"Turski tok" trebalo bi da se proteže od Rusije, ispod Crnog mora, do Turske, odnosno do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle bi mogao da bude produžen gasovodom "Tesla" ka jugoistočnoj Evropi, preko Srbije, Makedonije, Grčke i Mađarske do Austrije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.