Moskva: U trci za gradonačelnika

Izvor: B92, 07.Sep.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: U trci za gradonačelnika

Moskva -- Građani Moskve sutra prvi put za poslednjih deset godina sami biraju gradonačelnika.

Izbori su vanredni jer je prethodno od Kremlja postavljeni gradonačelnik Sergej Sobjanjin podneo ostavku da bi se kandidovao na ovim izborima.

Najviše pažnje ipak izaziva njegov glavni protivnih i kritičar Aleksej Navaljni koga na izborima ne bi ni bilo da Sobjanjin nije pozvao opštinske deputate da mu daju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neophodne potpise. Time je uz izbore vlast dobila i neobičnog oponenta a vansistemska opozcija svog kandidata.

Sve je kao i obično – kandidat vlasti, komunista, krajnja desnica, liberal. I favorit je uobičajen - kandidat Kremlja Sergej Sobjanjin, v.d. gradonačelnika sa podrškom od 58 odsto glasova po poslednjim istraživanjima "Levada centra". Izbori ipak nisu lišeni uzbuđenja. Kandidat Aleksej Navaljni, je u prvom stepenu osuđeno lice za korupciju i to u vreme predizborne kampanje. Njegovo hapšenje u sudnici, protest podrške pa onda puštanje da na slobodi čeka pravosnažnost presude dali su moskovskim izborima intrigu.

"Kremlj je rešio da igra na uslovno poštene iuzbore dopustivši Navaljnom kao najupečatljivijem opozicioneru da učestvuje. Prvo su ga osudili pa mu dali da učestvuje kako bi legitimizirali izbore u trenutku kada pada poverenje u vlast", kaže Lev Gudkov, direktor analitičkog "Levada centra"

Iako se nada drugom krugu, što bi bio presedan u Rusiji, na pitanje B92 šta je za njega pobeda ako drugog kruga ne bude, Navaljni je rekao: "Izbori su sami po sebi pobeda. Da mi je neko rekao da ćemo ih naterati da ja učestuvjem, da ćemo okupiti 14 hiljdada volontrea. Pravilan politički proces je sam po sebi pobeda ali za nas će pobeda biti kada pobedimo na izborima".

Bez obizra na to što mu je nad glavnom visila pravosnažnost presude i moguće hapšenje Navaljni se u kampanju bacio svim silama – aktivisti su delili novine, Navaljni se po tri puta dnevno susretao sa glasačima u prakoviima i pred metroom, aktvisiti su se razleteli gradom. Iako, populizam i nacionalizam Navaljnog odbijaju deo opozicije ali će on glasove dobiti jer za pojedine građane nema alternativu.

"Rejting mu raste na račun protesnog raspoloženja za nejga će glasti oni koji nisu verovali da su izbori za dumu bili pošteni a on je uspeo da ubedi deo građana koji su krični prema vlasti da glasaju – tako da mu rejting raste na osnovu protestnog raposloženja", navodi Gudkov.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva bira gradonačelnika

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Sep.2013, 14:24

MOSKVA - Građani Moskve danas biraju novog gradonačelnika, prvi put u posljednjih 10 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.