Moskva: U obuci terorista u Siriji učestvuvuju američki instruktori, a oružje dobijaju iz baze SAD

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2018, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: U obuci terorista u Siriji učestvuvuju američki instruktori, a oružje dobijaju iz baze SAD

Jugoistočno od Palmire sukobile su se sirijske snage sa militantima, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

„Jugoistočno od grada Palmire došlo je do sukoba sirijskih trupa sa diverzantsko-terorističkom grupom militanata koji su pokušali da se probiju iz područja naselja El Tanf u pravcu grada Palmire“, navodi se u saopštenju.

„U sukobu su poginula dvojica terorista, a dvojica su zarobljena i trenutno su na saslušanju“, ističe se u saopštenju ruskog Centra za pomirenje.

Militanti koji su pokušali da se probiju do Palmire rekli su da su iz grupe „Istočni lavovi“, koja broji oko 500 ljudi, i da se njihov kamp nalazi u američkoj vojnoj bazi, objavio je ruski Centar.

Centar za pomirenje je istakao da je „zarobljeni terorista saopštio da su u pripremama njihove grupe učestvovali i američki instruktori, kao i da su oružje i municija dostavljani iz američke baze“. 

Pripadnici „Istočnih lavova“ trebalo je da sprovedu terorističke napade u oblasti Palmire i zauzmu grad za nedelju dana, navodi Centar.

„Zadatak militanata bio je da izvedu niz terorističkih napada na području naselja Palmira i da obezbede prolaz glavnih snaga od oko 300 militanata kako bi se zauzeo grad tokom naredne nedelje“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da svedočenje zarobljenih terorista potvrđuje da se u zoni od 55 kilometara oko grada El Tanfa, koji su okupirale SAD, postoji baza za obuku pripadnika militantnih snaga, koje obučavaju i američki instruktori za destabilizuju situacije u Siriji.
 
Za sve vreme postojanja američke baze u El Tanfu nije se čulo ni za jednu operaciju Amerikanaca protiv terorista DAEŠ-a, dodaje se u saopštenju.


Centar navodi da se pored baze terorista nalazi veliki izbeglički kamp Rukban. U njemu se nalazi više od 60 hiljada žena i dece iz Rake i Dejr el Zora. „Izbeglice u Rukbanu su danas praktično taoci, tačnije živi štit za teroriste“, ističe se u saopštenju.


Centar je saopštio da se „nelegalno postavljenu američku vojnu bazu u oblasti El Tanfa na sirijsko-jordanskoj granici Amerikanci javno opravdavaju neophodnošću sprovođenja operacija protiv DAEŠ-a. Pritom za sve vreme postojanja ove baze, nije poznata nijedna operacija Amerikanaca protiv DAEŠ-a u ovom regionu“, stoji u izveštaju.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.