Moskva: SAD ugrožavaju bezbednost

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: SAD ugrožavaju bezbednost

Ruske vlasti su upozorile SAD da bi američki protivraketni sistem u Južnoj Koreji mogao da ugrozi bezbednost u regionu.

Vlasti u Vašingtonu su ranije najavile da planiraju da postave antiraketni štit u Južnoj Koreji kao odbrambenu meru od eventualne vojne provokacije severnog suseda.

"Takva najava izaziva našu zabrinutost jer američki sistem antiraketne odbrane (u Južnoj Koreji) može da ugrozi međunarodnu bezbednost", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova.

Rusko ministarstvo navodi da bi u regionu u kojem je situacija "već složena po pitanju bezbednosti", to bi moglo podstaći trku u naoružanju, što bi dodatno ugrozilo rešavanje nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu.

Kina je takođe upozorila da bi raspoređivanje američkog protivraketnog sistema značilo "podrivanje mira i stabilnosti u regionu".

SAD i Južna Koreja će 28. marta početi godišnje zajedničke vojne vežbe koje Severna Koreja svake godine smatra "obukom" za invaziju na njenu teritoriju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija protiv američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji

Izvor: Blic, 24.Mar.2015

Ruske vlasti su danas upozorile SAD da bi američki protivraketni sistem u Južnoj Koreji mogao da ugrozi bezbednost u regionu...Iz Vašingtona su ranije najavili da planiraju da postave antiraketni štit u Južnoj Koreji kao odbrambenu meru od eventualne vojne provokacije susedne komunističke Koreje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.