Moskva: SAD se u UN-u služile pretnjama i ucenama

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2017, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: SAD se u UN-u služile pretnjama i ucenama

Glasanju o rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Jerusalimu prethodili su neskriveni pritisak i zastrašivanje Vašingtona, a stalna predstavnica SAD u UN pred glasanje je slala preteća pisma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju o Jerusalimu, kojom se traži da SAD povuku svoju odluku, kao i da se odluka SAD proglašava ništavniom.

Dokument je podržalo 128 država, uključujući Rusiju. U rezoluciji se navodi da su van snage sve odluke i dejstva usmereni na promenu statusa Jerusalima, uključujući otvaranje diplomatskih predstavništava u tom gradu.

„Protiv rezolucije se izjasnilo svega devet država. Glasanju je prethodio neskriveni pritisak Vašingtona direktno u sali Generalne skupštine UN, zastrašivanje u smislu da zemlje koje budu glasale ’za‘ rizikuju da ubuduće ostanu bez američke pomoći i podrške. Ovakva preteća pisma slala je predstavnicima država-članica stalna predstavnica SAD Niki Hejli. A rezoluciju je ipak podržala ogromna većina zemalja“, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ucenama su podlegli malobrojni. S te strane kao verni podanik se pokazala Ukrajina. Glasajući 18. decembra u Savetu bezbednosti UN za ovaj nacrt, na Generalnoj skupštini Kijev je promenio svoj stav i stidljivo se suzdržao od glasanja, a njegov predstavnik je napustio salu za glasanje“, navedeno je u saopštenju.

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.