Moskva: SAD pokušavaju da MKS predstave kao strukturu koja želi da baci u zatvor američke vojnike koji „brane slobodu“

Izvor: Vostok.rs, 17.Jun.2020, 14:41

Moskva: SAD pokušavaju da MKS predstave kao strukturu koja želi da baci u zatvor američke vojnike koji „brane slobodu“

Uvođenjem sankcija Međunarodnom krivičnom sudu Sjedinjene Američke Države ponovo su potvrdile posvećenost dvostrukim aršinima u vođenju svoje spoljne politike, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ministarstvo je „sa žaljenjem“ primilo još jedno uvođenje jednostranih američkih sankcija, ali ovog puta je njen adresat bio „neobičan“ – ne neka od mnogih država nepodobnih za SAD, već Međunarodni krivični sud i njegovi zaposleni.
RT: Trampova asdministracija će uvesti sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda koji istražuju ratne zločine SAD-ahttps://t.co/JgyE7DtYqn
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) June 11, 2020 „Što se tiče procene onoga što se dešava u Međunarodnom krivičnom sudu, izjave visokih predstavnika američke administracije nisu nam otkrile ništa novo. Mi već duže vreme dosledno govorimo o sistemskim i dubinskim problemima Suda na specijalizovanim međunarodnim platformama. Čak možemo da primetimo i neke tekstualne podudarnosti. Tako je gospodin Pompeo napomenuo je da za 18 godina postojanja, Sud izrekao samo četiri kazne, potrošivši više od milijardu dolara. Na to je ukazivalo, i bukvalno istom formulacijom, na primer, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u svojoj izjavi od 16. novembra 2016. Osim što Sud tada nije imao 18 godina, već 14“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.   "Sjedinjene Američke Države, iznoseći zahteve ovom sudu, pokušavaju da Sud predstave kao strukturu koja želi da baci u zatvor američke vojnike ‘koji brane slobodu’" „Podsećamo generalnog tužioca: Rusija ne samo da ne manipuliše Međunarodnim krivičnim sudom, već, u principu, ni na koji način ne sarađuje sa njim, ne finansira ga, ne učestvuje u njegovim radnim strukturama i, uopšte, ne održava nikakve kontakte s njim. Ali Sjedinjene Američke Države, naprotiv, očigledno pokušavaju da utiču na Sud kako bi sprečile da američka vojska bude procesuirana u okviru ‘avganistanskog dosijea’. A odluka o sankcijama samo je jedna od potvrda toga“, navodi se u odgovoru ruskog Ministarstva. „Proizilazi da se Vašington bori protiv nekažnjivosti samo onda kad ta borba ne dotiče same Sjedinjene Američke Države i može da se iskoristi za vršenje pritiska na vladu neke zemlje i mešanje u unutrašnje poslove. Vrlo je indikativno ispoljavanje politike dvostrukih aršina. A takođe je dobra ilustracija koncepta „svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, koji aktivno promovišu Amerikanci i njihovi saveznici, pri čemu Sjedinjene Američke Države, očigledno, imaju privilegiju da određuju po kojim pravilima treba da živi ostatak sveta“, zaključuje se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.