Moskva: Putinov nalog - spremni autobusi za pobunjenike

Izvor: Press, 15.Dec.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Putinov nalog - spremni autobusi za pobunjenike

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da prema nalogu predsednika Vladimira Putina priprema sa sirijskim vlastima evakuaciju preostalih pobunjenika iz Alepa.
Foto:B92.net
"Prema naredbi ruskog predsednika Vladimira Putana, ruski Centar za praćenje prekida vatre, u saradnji sa sirijskim vlastima, priprema evakuaciju preostalih pobunjenika i članova njihovih porodica iz istočnih delova Alepa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << navodi se u saopštenju ministarstva.
Rusko ministarstvo dodaje da će pobunjenici biti evakuisani ka Idlibu, gradu na severozapadu Sirije, sa 20 autobusa i 10 ambulantnih vozila, prenosi Rojters. 

Ističe se da su sirijske vlasti garantovale bezbednost svim pobunjenicima koji žele da napuste Alepo, navodi AP. 

Ruska vojska je objavila da situaciju u Alepu prati uz pomoć dronova. 

Istovremeno, sirijska Opservatorija za ljudska prava je javila da je prvi konvoj sa ljudima kojima je potrebna medicinska nega krenuo iz istočnog dela Alepa. 

Agencija Rojters, pozivajući se na svedoke, izveštava da je u Alepu trenutno mirno i da se ne čuje pucnjava. 

Pobunjenici su prethodno objavili da je novi dogovor o prekidu vatre stupio na snagu u 2.30 po lokalnom vremenu. 

Takođe, agencija AFP javila je da je postignut novi dogovor o evakuaciji pobunjenika iz poslednjih "džepova" teritorije koju kontrolišu u Alepu. Oni se pozivaju na neimenovane izvore sirijske vojske. 

"Postignut je dogovor o izlasku pobunjenika i pripreme su u toku", naveli su ti izvori. 

AP ističe da se dogovor odnosi i na civile. 

Istovremeno, medijska grupa libanskog Hezbolaha tvrdi da je u noći između srede i četvrtka postignut dogovor da sirijski pobunjenici i na desetine hiljada civila napuste Alepo, i da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenosi AP. 

Sirijski pobunjenici su sinoć objavili da je dogovor o prekidu vatre sa vladinim snagama u istočnom Alepu ponovo na snazi.

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.