Komersant: Patrušev rešio skandal u srpsko-ruskim odnosima

Izvor: N1 televizija, 28.Okt.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komersant: Patrušev rešio skandal u srpsko-ruskim odnosima

U odnosima Moskve i Beograda nastao je skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, koji je posetom Beogradu rešavao sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Dnevnik navodi da je list Danas objavio da je nekoliko gradjana Rusije deportovano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Podgorici i da tu informaciju niko nije zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << demantovao.

Ta vest se podudarila sa neočekivanim dolaskom Patruševa u Beograd, čiji je cilj, po ocenama lokalnih eksperata, bio razmatranje "crnogorskog slučaja" i "pokušaj da se ne dozvoli skandal u srpsko-ruskim odnosima", piše dnevnik.

Komersant navodi da je Patrušev primljen na najvišem nivou, da su svi razgovori protekli u strogo zatvorenom režimu, a da je na početku posete zvanično saopšteno da je srpskim zvaničnicima predložio potpisivanje memoranduma o razumevanju u oblasti bezbednosti.

List navodi da su medjutim, mnogi lokalni političari i eksperti posumnjali da je razgovor o memorandumu bio glavni cilj dolaska Patruševa, s obzirom da se memorandum razmatrao i ranije i da nema obavezujući karakter.

List napominje da je Patrušev stigao u Beograd dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio plan nasilnog zauzimanja državnih institucija Crne Gore, uz pomoć stranog faktora i potvrdio prethodnu informaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića.

Komersant dodaje da je nakon sastanka sa Vučićem izdato samo kratko saopštenje, "čija je glavna fraza" da je konstatovano da službe bezbednosti Rusije i Srbije uspešno saradjuju.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Beogradu, da je glavni zadatak Patruševa bio da "reši nastalu situaciju i da ne dozvoli skandal u rusko-srpskim odnosima", a sudeći po saopštenju, zaključuje dnevnik, "emisaru iz Moskve izgleda da je uspelo".

Komersant navodi da Beograd takodje nije zainteresovan za skandal, a da sa druge strane, ne želi da bude osumnjičen da ima veze sa kriminalnim akcijama u susednoj zemlji.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto je zapravo šef ruskih obaveštajaca bio u Beogradu?

Izvor: B92, 28.Okt.2016

U odnosima Moskve i Beograda nastao je skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, piše moskovski dnevnik Komersant...Ruski list dodaje da je to posetom Beogradu rešavao sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev...Dnevnik navodi da je list Danas objavio da je nekoliko građana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.