Moskva: Prodekspo 2022 šansa za izvoz domaćih proizvoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 17:00

Moskva: Prodekspo 2022 šansa za izvoz domaćih proizvoda

Na međunarodnom sajmu prehrambene industrije Prodekspo 2022 u Moskvi 13 domaćih kompanija predstavilo je najkvaliteniju hranu i pića iz Srbije, dok će brojni zahtevi za saradnju potencijalnih poslovnih partnera iz Rusije i Zajednice nezavisnih država doneti u narednom periodu nove izvozne poslove domaćoj privredi, saopštili su iz PKS-a.

Posetiocima sajma i inostranim distributerima hrane i pića ponuđeni su domaći sirevi, kajmak i mlečni namazi, mesne prerađevine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kašice za decu, džemovi i voćni sokovi, kao i smrznuto i sušeno voće i povrće, konditorski proizvodi, vina i rakije.

Domaće kompanije izlažu na sajmu do 11. februara u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić je rekao da je Prodekspo važno mesto za susret domaćih kompanija koje već posluju na ruskom tržištu sa starim distributerima, novim dobavljačima i potencijalnim partnerima u cilju širenja izvoza na rusko tržište.

Kompanija "Simex Original" iz Subotice posluje na ruskom tržištu od 2016. godine, a potpresednik kompanije Goran Drača kaže da je Top Pelinkovac njegove firme nagrađen na sajmu Prodekspo zlatnom medaljom za kvalitet u kategoriji biljnih biter likera, dok su Vučije rakije od dunje i šljive dobile bronzane medalje.

Nagrađivani sir - brinza Mlekare Ub nalazi se na policama marketa u Rusiji desetak godina, a prema rečima komercijalnog direktora mlekare Milana Cara planiraju širenje izvozne palete proizvoda, pa će tamošnjim potrošačima ponuditi sirni namaz bez laktoze i kajmak iz Srbije.

Direktor nabavke u Fabrici dečje hrane iz Dobanovaca Nikola Petrović je naveo da je ta kompanija četvrtu godinu prisutna na tržištu Rusije sa brendom "Baby".

"Blisko sarađujemo sa ruskim i ostalim tržištima i nadamo se da će sajam u Moskvi doprineti proširenju saradnje", kazao je Petrović.

Predstavnici kompanije Budimka kažu da je srpsko slatko popularno u Rusiji, ali i domaća zimnica i prirodni sokovi.

Prema rečima rukovodioca Sektora za međunarodnu trgovinu Budimke Jelene Kalinić, osim potencijalnih partnera iz Ruske Federacije Budimka ima i upite za saradnju iz bivših ŠSR republika.

Krekere sa semenkama i pirinčane galete ruskim kupcima ponudilo je domaće preduzeća NN-Tel koje posluje i na tržištu Litvanije, Letonije, Belorusije, Poljske, a spremni su da izvoz iz Srbije prošire i na Rusiju.

Na sajmu u okviru nacionalnog paviljona Srbije površine 156 metara kvadratnih, izvozne kapacitete predstavljaju Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Industrija mesa Topola, Fabrika dečje hrane Dobanovci, Vinarija Čoka PLUS, Masli, Zlatiborac, ITN Grup, Budimka, Mambikom agrar, BMN Malinas, NN-Tel, Simeks Original.

Svake godine sajam Prodekspo poseti više od 70.000 posetilaca iz 110 zemalja, a ove godine učestvuje više od 2600 izlagača, saopštili su iz Komore.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srpske kompanije na sajmu prehrambene industrije 'Prodekspo' u Moskvi

Izvor: Beta, 09.Feb.2022

Privredna komora Srbija (PKS) saopštila je danas da je 13 kompanija iz Srbije predstavilo široku lepezu hrane i pića na medjunarodnom sajmu prehrambene industrije "Prodekspo 2022", te da će ova manifestacija, koji se održava u Moskvi, domaćoj privredi doneti brojne zahteve za saradnju sa Rusijom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.