Moskva: Prema Memorandumu iz 1960. godine američka vojska mora da napusti Japan

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Prema Memorandumu iz 1960. godine američka vojska mora da napusti Japan

Rusija je podsetila na zahtev SSSR-a da američka vojska mora da napusti teritoriju Japana, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Prema Memorandumu od 27. januara 1960. godine, u pregovorima o zaključivanju mirovnog sporazuma između Moskve i Tokija trebalo bi uzeti u obzir da američka vojska mora da napusti Japan. Prema rečima Zaharove, tokom razgovora o uslovima, strane će razmotriti sva pitanja, uključujući bezbednost, i uzeti u obzir postojeće diplomatske memorandume, uključujući i onaj iz 1960. godine. Zaharova je naglasila da datum konsultacija predstavnika diplomatskih resora Japana i Rusije zasad nije određen. Trenutno se dogovaraju pitanja vezana za početak mirovnih pregovora. Početkom septembra, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku zaključivanje mirovnog sporazuma bez preduslova između Rusije i Japana do kraja godine. Međutim, Tokio je kasnije saopštio da će nastaviti da insistira na tome da se sporazum potpiše tek nakon rešenja teritorijalnog spora. Istovremeno su politički krugovi Japana i sam Abe ocenili ovaj predlog ruskog predsednika kao izraz njegove želje da se pregovori pomere sa mrtve tačke.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.