Moskva: Prekidamo

Izvor: B92, 20.Nov.2023, 09:48

Moskva: Prekidamo

Moskva smatra da Helsinki u potpunosti snosi krivicu za prekid pogranične saradnje.

Direktor Drugog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev izjavio je u intervjuu za Sputnjik da će osnovanost planova Finske da postavi ogradu duž granice sa Rusijom proceniti sami građani.

“Uzimajući u obzir konfrontacione akcije Finske prema Rusije, ruska strana je odlučila da raskine rusko-finski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međuvladin sporazum o unapređenju prekogranične saradnje dve zemlje, potpisan u Helsinkiju 13. aprila 2012. godine. U skladu sa tim, trenutno ne postoji pogranična saradnja Rusije i Finske. Krivicu za to u potpunosti snosi finska strana“, objasnio je Beljajev.

Diplomata je poručio da ruske vlasti neće ostaviti bez odgovora sve antiruske postupke Helsinkija.

Prema njegovim rečima, nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Finska “sprovodi kontinuiranu konfrontacionu antirusku politiku“, podržavajući Kijev i isporučujući mu oružje, kao i pooštravajući sankcioni pritisak na Rusiju.

Beljajev je podsetio da su nakon stupanja Finske u NATO “prekinuti tradicionalno aktivan bilateralni politički dijalog na svim nivoima i bliski međuresorni kontakti, a nekadašnjoj razvijenoj trgovinsko-ekonomskoj saradnji naneta je nenadoknadiva šteta, presečena veza među regionima, uključujući gradove-pobratime“.

Prethodno, Finska je tokom vikenda zatvorila četiri od osam pograničnih prelaza prema Rusiji, pod izgovorom da strahuje od priliva nelegalnih migranata, a na tom potezu počela je i podizanje ograda.

Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavila je i Estonija, ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ODGOVORIĆEMO NA SVE ANTIRUSKE AKCIJE! Rusija se povukla iz VAŽNOG sporazuma

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2023

Ruske vlasti neće ostati neme na antiruske postupke Helsinkija..Moskva smatra da Helsinki u potpunosti snosi krivicu za prekid pogranične saradnje, a osnovanost planova Finske da postavi ogradu duž granice sa Rusijom proceniće sami građani, izjavio je u intervjuu Sputnjiku direktor Drugog departmana...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.