Moskva: Nove sankcije Iranu su kontraproduktivne

Izvor: Blic, 04.Feb.2017, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Nove sankcije Iranu su kontraproduktivne

Uvođenje novih jednostranih sankcija SAD protiv Irana je kontraproduktivno, ono može da dovede do problema u realizovanju sporazuma o nuklearnom programu, kao i do opšteg zaoštravanja situacije, izjavio je izvor u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Američko Ministarstvo finansija je ranije saopštilo da su SAD proširile sankcije Iranu, koje uključuju 13 fizičkih lica, državljana Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kuvajta i Libana, kao i 12 kompanija sa sedištem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Iranu, Libanu, Kini i UAE.

- Smatramo da je uvođenje bilo kakvih jednostranih sankcija Iranu u sadašnjim uslovima krajnje kontraproduktivno i da može da oteža rad na ispunjavanju sporazuma o nuklearnom programu Teherana - rekao je izvor i dodao da Teheran lansiranjem raketa nije narušio svoje obaveze, prenosi "Sputnjik".

- Lansiranje raketa iz Irana ne mogu da budu objektivna osnova za bilo kakve sankcione mere, jer Iran ništa ne narušava, nema nikakvih zabrana za lansiranje raketa. Postoji samo poziv da se to ne čini u rezoluciji Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja odobrava zajednički sveobuhvatni plan dejstava. Poziv nije obaveza - dodao je izvor.

Prema njegovim rečima, ovaj poziv se odnosi na, "kao što je poznato, one balističke rakete koje su specijalno konstruisane tako da mogu da nose nuklearnu municiju".

- Iranci kažu da rakete koje ispituju nemaju tu sposobnost. Niko do sada nije uspeo da dokaže suprotno - dodao je izvor.

Izvor u američkoj administraciji izjavio je da proširenje sankcija SAD ne obuhvata nuklearni sporazum s Iranom i prodaju aviona proizvedenih u SAD.

- Ove sankcije neće direktno uticati na poslove ’Boinga’ i Sveobuhvatni plan dejstava (u vezi s iranskim nuklearnim programom) - rekao je izvor.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Sankcije Iranu zbog balističkih raketa

Izvor: Vostok.rs, 04.Feb.2017

Nove sankcije Iranu povezane su s programom stvaranja balističkih raketa i podrškom libanskom šiitskom pokretu Hezbolah, koji Vašington smatra terorističkim, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.. . Ranije je saopšteno da su Iranu uvedene nove sankcije, koje obuhvataju 13 fizičkih lica,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.