Izvor: RTS, 09.Avg.2022, 06:04

Više eksplozija na Krimu; Moskva: Otkazana poseta IAEA nuklearki Zaporožje

Sto šezdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka. Nekoliko eksplozija odjeknulo na Krimu, saopštio je savetnik proruskog rukovodstva Krima Oleg Krjučkov. SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara. Nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog, saopštava Moskva, dok ukrajinski predsednik poziva zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana. Iz luke Černomorsk >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isplovila su još dva broda natovarena ukrajinskim žitaricama. Na snagu stupa plan EU o smanjenju potrošnje gasa.
Nastavljaju se borbe u Donjecku, Dnjepropetrovskoj oblasti i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i severno od Harkova.
Kijev je saopštio da je ruska vojska granatirala dva okruga - Nikopoljski i Krivoj Rog.
Iz Kremlja poručuju da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori.
Rusija i Ukrajina i dalje se međusobno optužuju zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje.
Moskva saopštava da je spremna da pomogne rukovodstvu Međunarodne agencije za atomsku energiju u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija zabrinut je zbog granatiranja Zaporožja. Upozorava na opasnost od nuklearne katastrofe, koja bi mogla da ugrozi životnu sredinu i javno zdravlje u Ukrajini i šire.
Još jedan deo Ukrajine, uz reku Dnjepar, najavljuje referendum o prisajedinjenju Rusiji. Dokument o izjašnjavanju građana potpisao je načelnik Zaporoške oblasti, na forumu pokreta "Zajedno s Rusijom" u Melitopolju.
Predsednik Ukrajine poručuje da će svi pregovori sa Moskvom biti zauvek prekinuti ako se u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti održe referendumi o ulasku u sastav Rusije.
Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica za sada funkcioniše bez problema. Iz crnomorskih luka u ponedeljak su isplovila još dva broda, a za sedam dana otremljeno je više od 305.000 tona žita, u deset komercijalnih brodova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Situacija u Ukrajini iz dana u dan: Rusija: Nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog; Više eksplozija na Krimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022

Sto šezdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka. SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara. ..Nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog, saopštava Moskva, dok ukrajinski predsednik poziva zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.