Moskva: Momentalno obustavite borbe

Izvor: B92, 07.Okt.2023, 14:33

Moskva: "Momentalno obustavite borbe"

Zvanična Moskva je zabrinuta eskalacijom situacije u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, navela je Marija Zaharova.

Zvanična Moskva izražava principijelan i dosledan stav da taj konflikt, koji traje već 75 godina, ne može da se reši vojnim putem već isključivo diplomatsko-političkim sredstvima, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Rusije Marije Zaharove.

Ovaj konflikt je moguće rešiti isključivo sveobuhvatnim pregovorima na međunarodno-zakonodavnoj osnovi koja podrazumeva stvaranje palestinske nezavisne države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, koja će živeti u miru i bezbednosti zajedno sa Izraelom, stoji u saopštenju.

Navodi se i da Moskva trenutnu eskalaciju velikog obima razmatra kao izuzetnu opasnu projavu začaranog kruga nasilja što je posledica hroničnog nepoštovanja rezolucija UN i Saveta bezbednosti i faktičke blokade rada bliskoistočnog "kvarteta“ međunarodnih posrednika u sastavu Rusije, SAD, EU i UN od strane Zapada.

Zaharova je u saopštenju pozvala palestinsku i izraelsku stranu da momentalno obustave borbe, da odustanu od nasilja i da budu suzdržani sa ciljem da se, uz pomoć međunarodne zajednice, pokrenu pregovori sa ciljem uspostavljanja sveobuhvatnog, trajnog i dugoočeivanog mira na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.