Moskva: Laž, Srbi znaju

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 11:29

Moskva: Laž, Srbi znaju

Marija Zaharova izjavila je da su tvrdnje Bele kuće da municija sa osiromašenim uranijumom ne predstavlja radioaktivnu pretnju “laž ili glupost“.

“Šta je to: laž ili glupost? Da podsetim, u mestima gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom beleži se višestruki porast broja obolelih od raka“, napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova na kanalu na Telegramu.

Kako kaže, to su na sebi osetili italijanski vojnici tokom NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agresije na Jugoslaviju. Zaharova je istakla da je godinama kasnije italijanski parlament objavio izveštaj sa istraživanjem.

"Od 7.500 ljudi koji su bili izloženi toksičnim supstancama i zračenju, umrle su 372 osobe (svaki 20. čovek). Štaviše, umirali su od teških onkoloških bolesti praćenih komplikacijama: disfunkcija bubrega, rak pluća, rak kostiju, rak jednjaka, degenerativna oboljenja kože, Hočkinov limfom, leukemija", navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Takođe je istakla da su zbog upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom stradali i Srbi – žrtve NATO bombardovanja Jugoslavije. S tim u vezi, Zaharova je podsetila na podatke Ministarstva zdravlja Srbije.

"U regionima koji su bili izloženi NATO bombardovanju i napadima beleži se značajan rast broja onkoloških bolesti, neplodnosti kod muškaraca, autoimunih bolesti, komplikacija u trudnoći, mentalnih poremećaja kod dece", navela je diplomata.

Pentagon je u sredu saopštio da je Kijevu dodeljen još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od 175 miliona dolara.

Kako je izjavila portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, paket uključuje artiljerijsku municiju, protivtenkovske sisteme i PVO sisteme. Paket prvi put uključuje i municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove "abrams".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.