Moskovski sud produžio pritvor američkom novinaru osuđenom za špijunažu

Izvor: B92, 26.Jan.2024, 14:47

Moskovski sud produžio pritvor američkom novinaru osuđenom za špijunažu

Sud u Moskvi produžio je danas za dva meseca pritvor novinaru Volstrit džurnala Evanu Gerškoviču, koji čeka suđenje za špijunažu.

Gerškovič, koji negira optužbe za špijunažu, saslušao je da mu je moskovski sud produžio pritvor do 30. marta.

On ima tri dana da se žali na odluku, ali su prethodne žalbe da se on pusti iz moskovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvora Lefortovo do suđenja odbijene.

Reporter uhapšen je 29. marta 2023. u Jekaterinburgu na Uralu i optužen za pokušaj prikupljanja vojnih tajni.

On i njegov list odlučno odbacuju optužbe, dok je američka vlada objavila da je Gerškovič nezakonito pritvoren i zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu.

On je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata i, ako bude osuđen, preti mu kazna do 20 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.