Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovski mozaik - koncert Pola Makartnija, omladinski filmovi i muzički nastupi

18.12.2011. -

Kulturna dešavanja u Moskvi: koncert Pola Makartnija, omladinski filmovi i muzički nastupi uz neki topli napitak preporuka su za ovaj decembarski vikend

Omladinski filmski festival

U Bioskopu ”Hudožestveni” otvoren je Moskovski omladinski filmski festival u želji da se podstakne snimanje pozitivnih filmova o današnjici. Ovaj projekat organizovan je uz podršku Odseka za porodičnu i omladinsku politiku, Komisije za kulturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i komunikaciju Moskovske gradske Dume, Saveza kinematografa Rusije i drugih organizacija.

Na festival je pristiglo više od 200 radova iz Rusije, Francuske, Amerike, Kine. Konkursom je obuhvaćeno nekoliko nominacija – omladinski kratkometražni film, dugometražni radovi mladih kinematografa, dokumentarci i scenario o aktuelnim problemima. U uži krug izabrano je oko 60 igranih i dokumentarnih radova iz Rusije, ali i iz drugih zemalja.

U okviru festivala organizovani su okrugli stolovi o problemima omladinskog filma, razgovori sa mladim režiserima, kreativne radionice. Pored projekcija konkursnih radova, prikazani su i oni koji se nisu takmičili za nagradu.

Ovaj festival namenjen je, pre svega, srednjoškolcima i studentima. Osnovni cilj jeste stvaranje prostora za filmove sa dobrom porukom, za filmove o dobrim stranama svakodnevice. Zatvaranje festivala održano je 16. decembra u Biblioteci Moskovskog univerziteta uz svečano uručenje diploma.

Široki program festivala trajao je svega par dana, a za to vreme mlade filmadžije imale su priliku da se upoznaju sa ljudima sličnih interesovanja, da svojim svežim pristupom navedu druge na razmišljanje, alii da sami dobiju neke nove ideje.

Koncert Pola Makartnija

Veliki muzičar i tekstopisac Pol Makartni održao je koncert u Moskvi 14. decembra u Olimpijskom sportskom kompleksu. To je deo svetske turneje koja je počela u Njujorku u julu, a završava se 20. decembra u njegovom rodnom Liverpulu.

Džon Lenon, Ringo Star, Džordž Harison i Pol Makartni činili su fantastičnu četvorku pod nazivom Bitls, jednu od najpopularnijih rokenrol grupa svih vremena. Ali nakon 1970. Makartni započinje uspešnu solo karijeru i muzika koju od tad komponuje u istoj je meri značajna.

On je dobitnik pet Gremi nagrada, nosilac je ordena Britanske imperije. Ove godine izabran je za jednog od najboljih bas-gitarista svih vremena glasanjem u magazinu ”Roling stoun”. Upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao jedan od najuspešnijih muzičara, o tome svedoči 60 zlatnih ploča, kao i tiraž njegovih singlova koji je prešao 100 miliona primeraka.

Makartni je i ranije nastupao u Rusiji. Prvi put je to bilo 2003. na Crvenom trgu, a drugi put godinu dana kasnije u Sankt Peterburgu. Njega s pravom ubrajaju među najuspešnije muzičare -on je živa legenda bitanskog zvuka uz koji je odrastala cela planeta, a njegove pesme slušaju se i danas.

Muzičke večeri u Kamergerskoj ulici

U Muzeju Sergeja Prokofjeva tokom decembra održavaju se nastupi kamernog ansambla i gudačkih kvarteta koji izvode kompozicije klasične, savremene i džez muzike. Ovi nastupi podsećaju na salonska okupljanja pri dvorovima. Kako organizatori kažu, koncerti i treba da se odigravaju uz druženje, kao susret sa prijateljima, to jest bez scene, bez granica između muzičara i publike.

U subotu 17. decembra solisti moskovskog kamernog orkestra Muzika Viva izvode kompozicije iz epohe romantizma Mendeljsona i Špora, napisane za gudački oktet.

23. decembra gudački oktet Nuar kompozicijama objedinjenim pod nazivom Pet soba pokušaće da nam dočara pet epoha kroz muziku Hajdna, Šuberta, Paganinija, Stravinskog i Geršvina.

Pored sastava Muzika Viva i Nuar, moguće je čuti gudački kvartet Studija nove muzike, zatim kvartet Tominokers u izvođenju dela koja je za njih komponovao Pavel Pihterev. Osim toga, nastup će imati i sastav Papa Hajdn koji će 24. decembra izvesti Betovena, Šostakoviča"

Na ovim večerima gostovaće umetnici, kompozitori i glumci. Izložbe i videoinstalacije upotpunjuju program, a organizovan je i nastup umetnika koji će, uz muziku, praviti slike od peska. Ova manifestacija završava se Novogodišnjim Gala koncertom 30. decembra, a njen cilj je da tokom meseca omogući druženje među muzičkimstvaraocima i poštovaocima.

Aleksandra Anđelić,

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.