Moskovski filmski festival: poslovna platforma

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovski filmski festival: poslovna platforma

29.06.2011. -

29. juna završava trodnevi rad poslovna platforma 33. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala. Ona se održava u okviru filskog foruma po drugi put i sada je u fokusu svih poslovnih razmetranja i sastanaka Rusija u evropskom kontekstu, pre svega koprodukcija.

U Evropi se razrađuje nekoliko zanimljivih projekata, u kojima se pristustvo Rusije prosto nameće. Na primer, Hanibal, princ iz Logona – >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << film čije je snimanje planirano za naredno leto. Ovaj međunarodni projekat zamišljen je u Francuskoj, u njegovoj osnovi je knjiga francuskog istoričara i filologa djedonea Gnamanku Abram Hanibal: crni predak Puškina – o neobičnoj sudbini velikog ruskog pesnika, ruskog vojskovođe i inženjera generala Hanibala. Organizatori projekta računaju da će u njemu učestvovati i Rusija i želeli bi da vide u tom filmu mnogo ruskih glumaca. Tako da projekat ima velike šanse da uskoro postane primer masovne koprodukcije.

Rusija se konačno na državnom nivou uključuje u taj proces. Tako Federalni fond za socijačno-ekonomsku podršku domaće kinematografije, koji je nedavno potpisao sporazum o saradnji sa sličnim fondovima Italije, Francuske, osvih dana na poslovnoj platformi potpisao je sporazum i sa Nemačkom. Naš cilj je da u okviru ovih dogovora ne samo napravimo konkretne zajedničke filmove, već i da im osugiramo prikazivanje. Za početak makar na teritoriji evropskih zemalja, rekao je u intervjuu za Glas Rusije izvršni direktor Federalnog fonda Sergej Tolstikov.

Fond je usmeren na to da proizvodi različite po žanrovima filmove za publiku koji sa jedne strane treba da uzimaju u obzir publiku svoje zemlje, ali uporedo sa tim da teme i priče budu zanimljive i publici drugih zemalja. Želeli bismo da ruski glumci i režiseri učestvuju u takvim projektima... Mnogi nam se žale da ruski film u inostranstvu ne gledaju. A zašto ne gledaju? Zato što ponekada priče ispričane u njima predstavljaju strogo ruske priče. Ali filmske priče mgu da budu uklopljene u internacionalizam u dobrom smislu reči, evropski kontekst, i mogu da budu zanimljive ne samo našoj, već i evropskoj publici i naprotiv. Stvaranjem koprodukcije mi ćemo nesumnjivo uticati i na povećanje kvaliteta, pa i komercijalni rezultati rada će biti najuspešniji.

Nekoliko takvih međunrodnih projekata se već nalazi u fazi razmatranja. Na primer, režiser iz Holandije Sender Birger traži razumevanje kod svojih ruskih kolega i podršku za svoj novi film U domu pesnika. To je priča o veoma taletnovanom ruskom emigrantu koj je postao Džim Morison klasične muzike. Radnja se odvija 80-ih godina u Amsterdamu, u vreme postepenog pada gvozdene zavese. Sa svoje strane doajen ruske kinematografije, režiser Pjotr Todorovski računa na učešće Nemačke u svom novom projektu – drami Sastanak na Elbi, koji govori o sastanku na obalama nemačke reke Elbe sovjetskih i američkih trupa, koje su bile saveznici u brobi protiv fašizma u vreme Drugog svetskog rata.

U pregovorima su učestvovali veliki evropski fondovi, poznati producenti, koji su došli na Moskovski filmski festival specijalno radi učešća u Forumu koprodikcije na poslovnoj platformi.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.