Moraćemo da prihvatimo Haradinaja

Izvor: B92, 26.Dec.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moraćemo da prihvatimo Haradinaja"

Beograd -- Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je "nemoralno da Ramuš Haradinaj bude novi pregovarač sa Beogradom", ali da će Srbija to morati da prihvati.

On je istakao da pregovarački proces ne sme biti prekinut.

"Ne možemo da se zadržavamo na putu pregovaranja, koji je veoma dobro ocenjen u međunarodnoj zajednici, gde imamo podršku čak i Moskve u vezi s platformom. Ne možemo sada da zasutavimo ceo proces zato što će Haradinaj najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postati premijer", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

On je kazao da će Beograd Haradinaja morati da prihvati kao pregovarača, bez obzira na to što to ne želi, istakavši da je i "Hašim Tači bio kolateralna šteta nastojanja Srbije da nešto pomeri sa tačke do koje se došlo i da je ovo možda prelomni momenat za odbranu Kosova".

Aktuelni premijer Kosova Hašim Tači ponovio je danas da nema nameru da funkciju premijera prepusti Ramušu Haradinaju.

"Krajnje je nemoralno da Haradinaj, iako je oslobođen u Haškom tribunalu, bude i premijer i pregovarač, ali mi ne možemo da biramo. On je sada slobodan čovek, oslobođen svih monstruoznih zločina koje je počinio, a njegova stranka dobila je na izborima poverenje određenog broja Albanaca i on sada ima potreban legalitet", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbiji nije u interesu da se zaustavi pregovarački proces, jer bi joj to donelo nepopravljivu štetu.

"Ovim jačamo kapacitet da zašitimo srpski narod i podršku međunarodne zajednice, a u Skupštinu će stići predlog rezolucije koji će sadržati osnovne principe kojih će se držati naši pregovarači i koji su nepromenljivi", naglasio je on.

Drecun je naveo da nedavni susret premijera Albanije Salji Beriše sa albanskim političkim predstavnicima iz celog regiona, "uključujući jednog našeg poslanika, a gde je rečeno da će 2013. godine početi razdvajanje Makedonije i 2015. će se zaokružiti albanske etničke teritorije, predstavlja snažno upozorenje da će Kosovo biti uz Tiranu, a ne uz Beograd".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Srbija će morati da prihvati Haradinaja

Izvor: Press, 26.Dec.2012

"Ne možemo da se zadržavamo na putu pregovaranja koji je veoma dobro ocenjen u međunarodnoj zajednici, gde imamo podršku čak i Moskve u vezi s platformom. Ne možemo sada da zasutavimo ceo proces, zato što će Haradinaj najverovatnije postati prmeijer", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.. Drecun...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.