Mogući pregovori sa Pjongjangom

Izvor: B92, 01.Okt.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mogući pregovori sa Pjongjangom"

Sergej Lavrov kaže da postoji mogućnost nastavka razgovora šest strana o nuklearnom programu Severne Koreje, da je situacija teška, ali ne i beznadežna.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je, posle razgovora u Moskvi sa severnokorejskim kolegom Ri Su Jongom, rekao da treba vremena za nastavak razgovora.

"Današnji razgovori potvrdili su da je nastavak razgovora moguć. Ne odmah, za to treba izvesno vreme", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Lavrov.

Severna Koreja, Južna Koreja, Japan, Kina, Rusija i SAD počeli su 2003. godine razgovore s ciljem da se Korejsko poluostrvo oslobodi nuklearnog oružja, ali su oni prekinuti nakon što je Pjongjang lansirao balističke projektile, podsetio je Rojters.

"Glavni uslov za nastavak razgovora je da sve strane zauzmu miran, izbalansiran pristup i da ne dozvole nikakve nagle korake koji bi samo polarizovali pozicije", rekao je Lavrov.

Severna Koreja je obećala da će odustati od svog nuklearnog programa 2005. godine, ali je odustala od sporazuma testirajući nuklearne naprave 2006. i 2009. godine.

Specijalni američki predstavnik za Severnu Koreju Glin Dejvis rekao je u ponedeljak novinarima u Pekingu da Vašington veruje da Pjongjang nije spremna da ispuni svoje obaveze o nuklearnom razoružanju i da koristi tri uhapšena Amerikanca kao pione.

"Ostajemo otvoreni za odgovoran dijalog sa Severnom Korejom ako signalizira spremnost za sastanak na pola puta. Ali mi to još nismo videli", rekao je on i ocenio da se zarobljeni Amerikanci koriste kao pioni.

Dejvis je kazao da je Severna Koreja sve dalje od toga da ispuni svoje obaveze o denuklearizaciji.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Su Jong rekao je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija proteklog vikenda da nuklearni program njegove države nije "adut za pregovaranje", ali da je neophodan radi zaštite od američkih neprijateljstava.

Dejvis se sastao sa kineskim šefom diplomatije Vu Daveiem da bi razgovarao o tome kako da se Severna Koreja vrati u pregovore o razoružanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.