Moguć susret ruskog patrijarha i pape

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć susret ruskog patrijarha i pape

MOSKVA - Na današnjem susretu patrijarha moskovskog i cele Rusije Aleksija Drugog i predsednika Papskog saveta za pomoć hrišćanskom jedinstvu, kardinala Valtera Kaspera, potvrđeno je da postoji "principijelna mogućnost" susreta patrijarha i pape Benedikta XVI, ali konkretan razgovor o pripremama susreta nije vođen.

Kako je ruskim medijima saopštio izvor iz Moskovske patrijaršije, patrijarh je rekao da susret "treba da bude dobro pripremljen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ne bude samo za televizijske kamere".

Aleksij Drugi je sa Kasperom, koji je 21. maja doputovao u privatnu posetu Rusiji, razgovarao o pitanjima koja predstavljaju prepreke za susret, naveo je taj izvor iz Ruske pravoslavne crkve, među kojima je i vaspitavanje u katoličkom duhu dece u sirotištima koja finansiraju katoličke dobrotvorne organizacije.

Takođe, razmatrana je situacija u Ukrajini, gde su 1990-ih godina iz mnogih pravoslavnih crkava bili oterani sveštenici, a zgrade zauzeli "unijati" iz grko-katoličke crkve.

Patrijarh je u razgovoru sa Kasperom izrazio uverenje da je pravoslavno-katolički dijalog neophodan, i da je u njegovoj osnovi podudaranje pozicija o mnogim pitanjima koje moderni svet stavlja pred hrišćanstvo.

To su, naveo je Aleksij Drugi, oblasti morala, porodičnih odnosa i ljudskih prava. "Naš dijalog treba da vodi razvoju pravoslavno-katoličke saradnje u odbrani tradicionalnih hrišćanskih vrednosti", rekao je poglavar RPC.

Kardinal Kasper je predao Aleksiju Drugom poruku poglavara Rimokatoličke crkve u kojoj je Benedikt XVI izrazio uvažavanje prema RPC i težnjama patrijarha da razvija odnose između katolika i pravoslavaca, i ukazao da "poglavari dve crkve dele težnju da šire prave hrišćanske vrednosti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.