Izvor: RTS, 16.Feb.2022, 16:29

Mogu li ruski oligarsi sprečiti najavljene britanske sankcije Moskvi

Britanska vlada najavila je da će uvesti sankcije Rusiji ukoliko se desi invazija na Ukrajinu. S druge strane, britansku prestonicu zovu i Londongrad zbog ruskih oligarha koji imaju veliki uticaj i u finansijskom i političkom smislu.
Ivana Miloradović, dopisnik RTS-a iz Londona, navodi da su oni izuzetno imućni i dobro povezani u britanskoj prestonici, te da nikakve sankcije koje bi Britanija mogla da smisli ne bi pogodile ove ljude, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su britanski državljani.

"U Londonu živi već dve decenije, recimo druga generacija dece ruskih oligarha koji su britanski državljani, koji su teški milijarde funti i veoma doprinose Londonu i privredi Londona. Potpuno je nemoguće uvesti sankcije njihovim roditeljima i razdvojiti taj kapital od kapitala dece. Jasno je da je moguće preliti kapital teoretski sa dece na roditelje i obratno", ocenjuje Miloradovićeva. 
S druge strane, dodaje ona, Britanija je u veoma nezgodnom položaju kada je reč o toj deci koja su britanski državljani i tom kapitalu od strane Vašingtona zato što on godinama spočitava Britaniji taj veoma blagi otvoreni odnos prema ruskom kapitalu koji je u velikoj meri kapital u današnjem Sitiju, i ne samo u Sitiju već u industriji mode, restorana, ugostiteljstva.
"Najfiniji restorani pripadaju deci ruskih oligarha itd. Tako da jako je teško to izdvojiti", navodi Miloradovićeva.
"Skretanje pažnje javnosti" Britanija, ukazuje Miloradovićeva, i za vreme Borisa Džonsona kao šefa diplomatije i sada kao premijera gaji jednu prilično hladnoratovsku retoriku. Moskva opet smatra da je Hladni rat daleko iza nas. 
"Ono što naročito protivnici Borisa Džonsona ne propuštaju da primete jeste da taj tvrdi stav Londona prema ukrajinskoj krizi, u stvari treba doživeti i kao pokušaj vlade da skrene pažnju javnosti od onoga što ljulja tu vladu već nedeljama, a to su veliki skandali, žurke koje su se događale u zgradama vlade tokom zatvaranja zemlje", navodi Miloradovićeva.
Dodaje da Borisu Džonsonu nije prvi put da koristi taktiku skretanja pažnje na nešto drugo kad mu ne ide.
"Ovo se smatra taktikom skretanja pažnje, a s druge strane, tu je borba za energente, velika je borba na svetskom nivou kako će izgledati energetska mapa sveta kada završimo sa pandemijom", navodi Miloradovićeva.
Džonsona ruši bivši saradnikNavodi da je Boris Džonson u novembru 2020. oterao svog bliskog saradnika Dominika Kamingsa koji je, kako kaže, za Britance ekvivalent Gargamela, apsolutno svi su ga mrzeli bez obzira na političko opredeljenje. I, kako kaže, zapravo sve ove afere koje se dešavaju već nedeljama potiču od Dominika Kamingsa i njegovog bloga.
"On tačno tempira, on zna kako funkcioniše vlada, kojom će brzinom određena vest doći u medije, pa u vladu i parlament, pa kojom brzinom će se o njoj raspravljati. On savršeno tempira, taman kada neko nešto slaže ili spinuje, on onda pusti malu informaciju koja to demantuje i bukvalno ta vrlo dobro smišljena erozija koja je neumoljiva dovešće, po meni, do pada Borisa Džonsona", ocenjuje Miloradovićeva.
Dodaje da je pitanje koliko će Džonson izdržati taj pritisak i tu eroziju jer je, kako kaže, on izuzetno vešt u opstajanju.
"Ali Dominik Kamings je izuzetno vešt strateg i on je očigledno rešio da se osveti, što čini neumoljivo", zaključila je Miloradovićeva.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   London

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.