Minsk i Moskva potpisali dokumente o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2023, 12:29

Minsk i Moskva potpisali dokumente o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

  Ministri odbrane Rusije i Belorusije, Sergej Šojgu i Viktor Krenjin, potpisali su u četvrtak u Minsku dokumente kojima se definišu procedure za skladištenje ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.
„Tokom sastanka potpisani su dokumenti kojima se utvrđuje postupak držanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Republike Belorusije“, saopštila je pres-služba ministarstva. Mere koje preduzimaju Rusija i Belorusija „u skladu su sa svim postojećim međunarodnim pravnim obavezama“, naglasio je Šojgu. Ministri odbrane razgovarali su o aktuelnoj vojno-političkoj situaciji i pitanjima vojno-tehničke saradnje ministarstava odbrane dve zemlje. Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta najavio da će Moskva, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, slično onome što Sjedinjene Države već dugo rade na teritoriji svojih saveznika. Kako je ukazao ruski lider, u Belorusiji će do 1. jula biti završena izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje. Moskva je Minsku već obezbedila taktičke raketne sisteme Iskander koji mogu da nose nuklearno oružje i pomogla je Minsku da ponovo opremi svoje vojne avione za nošenje specijalizovanog oružja. Takođe, beloruske raketne posade i piloti su prošli obuku u Rusiji. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Potpisano; Šojgu: Šaljemo nuklearno oružje

Izvor: B92, 25.Maj.2023

Minsk -- Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji...Dokument su potpisali ministri dobrane te dve zemlje, izvestila je ruska državna novinska agencija Tass...Rojters je preneo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Zapad...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.