Milovanu Đilasu ulica u Amsterdamu

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovanu Đilasu ulica u Amsterdamu

Amsterdam -- Milovan Đilas, jedan od najpoznatijih disidenata u svetu, dobio je ulicu u Amsterdamu.

Đilas je bio jugoslovenski disident, političar, teoretičar i pisac, jedna od ključnih figura partizanskog pokreta i komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata.

Zbog politike je pet godina robijao u Sremskoj Mitrovici tridesetih godina prošlog veka. Boravak u zatvoru je iskoristio da prevede tri romana i deset pripovedaka Maksima Gorkog.

Bio je jedan od čelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Komunističke partije. Po završetku Drugog svetskog rata je sa Titom otišao u Moskvu radi sklapanja ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije. Posle rata je u štampi počeo da objavljuje članke o najsloženijim pitanjima u partiji. Krajem 1968. otišao je u Ameriku na dva meseca, gde je bio gostujući profesor na univerzitetu Prinston.

Podržao je studentske proteste 1968. godine i oštro kritikovao SKJ. Umro je u aprilu 1995. godine.

Zanimljivo je da Ulica Milovana Đilasa već postoji i u Santjagu u Čileu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milovanu Đilasu ulica u Amsterdamu

Izvor: Kurir, 13.Avg.2013

Bio jugoslovenski disident, političar, teoretičar i pisac, jedna od ključnih figura partizanskog pokreta i komunističke vlasti..AMSTERDAM - Milovan Đilas, jedan od najpoznatijih disidenata u svetu, dobio je ulicu u Amsterdamu...Đilas je bio jugoslovenski disident, političar, teoretičar i pisac,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.