Milerov izveštaj, sedam sati svedočenja o ruskoj vezi američkog predsednika

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milerov izveštaj, sedam sati svedočenja o "ruskoj vezi" američkog predsednika

Više od dve godine istraživanja bivšeg američkog specijalnog tužioca Roberta Milera o umešanosti Rusije u predsedničke izbore u Americi 2016. godine dobilo je epilog. Miler je pred Američkim kongresom izjavio da istraga nije utvrdila da su članovi izbornog štaba Donalda Trampa bili u dosluhu sa Moskvom, ali da njega lično u potpunosti ne oslobađa krivične odgovornosti. Predsednik SAD je Milerovo obraćanje označio kao veliku pobedu republikanaca, dok demokrate najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastavak borbe za istinu.
U svedočenju pred pravosudnim i odborom za obaveštajna pitanja koje je trajalo gotovo sedam sati, Miler je ponovio da nema sumnje da je Rusija pokušala da utiče na američke predsedničke izbore. 

"Naša istraga je utvrdila da se ruska vlada mešala u naše izbore na sistematski način. Međutim, istraga nije utvrdila da su članovi Trampove kampanje kovali zaveru sa Rusijom u tim radnjama", rekao je Miler.
Međutim, istakao je da ga istraga Trampa nije oslobodila u potpunosti ometanja istrage.
"Na osnovu politike i principa pravičnosti ministarstva pravde, odlučili smo da nećemo utvrđivati da li je predsednik počinio krivično delo. To je bila naša odluka i ostaje naša odluka i danas", naveo je Miler.
Predsednik Tramp je Milerovo svedočenje opisao kao veliku ličnu pobedu, ali i pobedu Republikanske stranke.
"Demokrate nisu imale ništa, a danas imaju i manje od toga. Mislim da će ubedljivo izgubiti izbore 2020. godine, uključujući i mesta u Predstavničkom domu zbog puta koji su izabrali", istakao je Tramp.
Demokrate, međutim, smatraju da je Milerova istraga donela značajne rezultate, s obzirom na to da je protiv 37 osoba podignuta optužnica, a protiv sedam već izrečene okrivljujuće presude, uključujući pet visokoh zvaničnika Trampove kampanje.
Međutim, kada je u pitanju pokretanje procedure za opoziv predsednika, tu su demokrate mnogo obazrivije.
"Ako imamo slučaj za opoziv, tim putem ćemo ići. Činjenica je da želim da to bude snažan slučaj zasnovan na činjenicima i zakonu, bez politike i stranačke podeljenosti, samo patriotizmu", navela je predsednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi.
Analitičari ocenjuju da je Milerovo svedočenje bilo delimično razočaravajuće za demokrate, ali ne dovode u sumnju da će, posebno onaj liberalniji deo, u Kongresu nastavati sa insistiranjem na Trampovom opozivu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.