Mihajlović: Ja sam garant Južnog toka

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Ja sam garant Južnog toka

BEOGRAD – Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je ona garant igradnje Južnog toka kroz Srbiju, odbacujući optužbe da radi protiv Rusije i gasnog sporazuma s Moskvom.

„Ja sam za Južni tok, jer Srbiji daje gasnu stabilnost. Dok god sam ministar energetike, ja sam garant izgradnje Južnog toka kroz Srbiju”, rekla je Mihajlović u intervjuu za Nedeljnik, na pitanje da li bi, posle svih optužbi kako sabotira taj sporazum potpisala da je garant njegove izgradnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Srbijagas je pretnja bilo kakvom infrastrukturnom projektu u gasnoj politici. A ne ja. Ne Ministarstvo energetike”, rekla je ministar.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović obmanjuje javnost kako ima podršku Rusije, rekla je Mihajlović, i dodala da iza njega stoje lobiji, da je on zapravo „slika jačine određenih lobija u Srbiji, samo njihov eksponent”. Konrektno, rekla je, u pitanju je kompanija RST.

Gas je, objasnila je, energent na kojem može mnogo da se zaradi, a energetika je sektor gde se obrću stotine i stotine miliona evra. U svakoj državi je energetika povezana s politikom. I to ništa nije neobično, samo je pitanje kako će to da se iskoristi - da li u interesu Srbije ili u interesu svakojakih lobija.

„Mora jasno da se kaže da je Bajatović izbor SPS da bude direktor Srbijagasa. Rezultati pokazuju da on nije bio najbolje rešenje”, rekla je Mihajlović i dodala da „nije Bajatović jači od države, niti sme biti”.

Pitanje je, po njenom mišljenju, šta je važnije za SNS - da imamo uspešno preduzeće ili da poštujemo koalicioni sporazum sa SPS-om na ovaj način. Po njenom mišljenju  bolje je imati jači Srbijagas.

Poslovanje Srbijagasa, rekla je, nije u interesu Srbije već duže vreme. I to preduzeće opterećuje svakog građanina. „Uopšte ne govorim o Jugorosgasu kao posredniku, nego je problem što imamo još jednu posredničku kompaniju - RST - koja nabavlja gas po veoma niskim cenama, stacionirana je u samom Srbijagasu, a prodaje gas najvećim potrošačima Srbijagasa.

„Dakle, RST direktno oduzima 30 odsto tržišta Srbijagasu i zarađuje milione i milione. Pa, ja to onda vidim kao lobi”, navela je ona.

Na pitanje o novim izborima, Mihajlović je rekla da ih svakako čeka, kako bi SNS došla u još bolju poziciju. Nikome u SNS ne odgovara trenutno stanje, pogotovo kad znate kojom brzinom možete da uradite neke stvari, a vidite kako se danas zbog koalicionih dogovora sporo rešavaju, dodala je.

Potpredsednica SNS veruje da će ta stranka buduću vladu napraviti samo sa manjinskim strankama.

Ona je za Nedeljnik rekla i da joj ne smetaju opaske političkih protivnika kako je ona portparol Aleksandra Vučića. „Meni to ne samo da ne smeta, nego čak, naprotiv, može samo da mi prija”, rekla je Mihajlović i dodala da veruje u ono što Vučić radi.

Tanjug

objavljeno: 13.11.2013.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Ja sam garant Južnog toka

Izvor: Blic, 13.Nov.2013

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u intervjuu za Nedeljnik da je ona garant izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, odbacijući optužbe da radi protiv Rusije i gasnog sporazuma s Moskvom...- Ja sam za Južni tok, jer Srbiji daje gasnu stabilnost i sve dok budem ministar energetike, ja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.