Merkelova želi da pregovara sa Putinom

Izvor: Press, 13.Avg.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova želi da pregovara sa Putinom

"Veoma težim tome da se, bez obzira na sankcije, nit razgovora sa ruskim predsednikom ne prekida", rekla je Merkelova u intervjuu za "Zeksiše cajtung" (Saećsisće Zeitung), preneo je Itar-Tas s iz Berlina.

Nemačka kancelarka je podvukla da se uvek zalagala za konstruktivan dijalog sa Moskvom i da je spremna da tako nastavi, a da je "za konstruktivnu saradnju uvek potrebno više od jednog čoveka", prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Ta agencija navodi da je Merkelova u intervjuu za nemački dnevni list, istovremeno, izjavila da ne priznaju politiku Rusije prema Ukrajini.

"Poštovanje teritorijalne nezavisnosti država, kao i nemogućnost jednostranog menjanja granica - glavni je evropski dogovor", navela je ona, dodajući da je prisajedinjenje Krima Rusiji kršenje tog principa.

Prema rečima Merkelove, Ukrajina treba da ima mogućnost da "slobodno i demokratski samostalno donosi odluke" koje se odnose na njen Ustav i politiku, uključujući pitanje stepana samostalnosti njenih regiona na istoku.

"To treba da prizna i Rusija", navela je ona.

Postupanje Rusije na Krimu Nemačka ocenjuje kao aneksiju.

"Tamo nije bilo referenduma usaglašenog sa vladom, kao na primer u Škotskoj, i nisu se godinama činile nepravde i nije bilo mnogo rezolucija UN, kao na Kosovu. Zato ponašanje Rusije na Kirimu nije priznala nijedna međunarodna organizacija", rekla je nemačka kancelarka.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.