Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Moskva narušava norme međunarodnog prava

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da za sada nema mogućnosti da se Rusija vrati u format G8. Moskva narušava norme međunarodnog prava, dok se drugi članovi „kluba vodećih država sveta“ trude da ih poštuju, rekla je Merkelova obraćajući se Bundestagu.

„Aneksija Krima bila je nečuveno narušavanje međunarodnog prava, zbog čega je isključivanje Rusije iz formata G8 bilo neizbežno“, navela je Merkelova. 

Ona je naglasila da stalni se, ipak, održava stalni kontakt Berlina i Moskve, kao i saradnja na nivou G7. 


Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je u aprilu da je povratak Rusije u G8 nerealan. Lide rlevice u Bundestagu Sara Vagenkneht pozvala je s druge strane, da se Moskva ponovo priključi grupi vodećih država kao protivteža SAD. 


Članice G8 su 2014. godine odlučile da, zbog događaja na Krimu, ne idu na samit u Sočiju. Umesto toga samit je održan u Briselu, bez učešća Rusije. 


U „Velikoj sedmorki“ sada su Nemačka, SAD, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija i Italija. 

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.