Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Ugovor Ukrajine sa EU ništavan

MOSKVA - Ruski predsednik Dimitrij Medvedev proglasio je večeras ništavnim ugovor koji je Ukrajina potpisala sa EU o nadzoru protoka ruskog plina preko njene teritorije.

Medvedev je naglasio da se ugovor ne može provoditi dok ne budu razjašnjene neke kontradiktornosti u dokumentu.

Ruski predsednik zatražio je od EU da upozori Ukrajinu da povuče takozvanu deklaraciju koju je priložila uz ugovor o posmatračima.

Evropska komisija tvrdi da deklaracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne menja sadržaj ugovora, ali ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je Medvedeva da kopija ugovora sadrži klauzulu koja je pravno valjana samo uz deklaraciju.

Ruski premijer Vladimir Putin poručio je večeras u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Borozom, da su dopune protokola o tranzitu gasa neprihvatljive za Rusiju.

Kako je saopštila pres služba Vlade Rusije telefonski razgovor između Baroza i Putina vođen je na inicijativu predsednika Evropske komisije.

Putin je ocenio da ukrajinski dokument u korenu menja suštinu protokola i u značajnoj mjeri ne osigurava tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine evropskim potrošačima i spada u komercijalne odnose "Gasproma" i "Naftogasa Ukrajine".

Rusija, Ukrajina i EU potpisale su dokument o nadzoru tranzita ruskog prirodnog gasa ka drugim zemljama Evrope, što je trebalo da omogući da danas bude nastavljena isporuka ovog energenta evropskim potrošačima.

Uspostavljanje međunarodne posmatračke komisije za nadzor protoka gasa bio je ključni uslov za nastavak isporuka ovog energenta ka Evropi, s obzirom da je Rusija ranije optužila Ukrajinu da "krade" ruski gas namenjen drugim zemljama, što je Kijev negirao.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.