Izvor: RTS, 29.Jul.2022, 06:10

Međusobne optužbe za napad na zatvor u Donjecku, prvi brod sa žitom krenuće iz Odese tokom dana

Sto pedeset šesti dan rata u Ukrajini. Moskva i Kijev prebacuju odgovornost za napad na zatvor u Donjeckoj oblasti u kome je, prema ruskoj strani, poginulo najmanje 40 ratnih zarobljenika. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da je njegova zemlja spremna da pokrene izvoz žita iz crnomorskih luka. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da će uskoro predložiti vreme razgovora sa državnim sekretarom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SAD Entonijem Blinkenom.
Eksplozije su se čule u Kijevskoj oblasti, a ukrajinske vlasti tvrde da su raketirani su Nikolajev i Harkov. Rusi menjaju taktiku i masovno raspoređuju snage u Hersonu i Zaporožju.

Zahuktava se ukrajinska kontraofanziva za ponovno zauzimanje Hersonske oblasti. Raketama dugog dometa, koje su isporučili Amerikanci, uništili su ključni most prema gradu Hersonu i ostavili hiljade ruskih vojnika kod reke Dnjepar.
Kijev poziva stanovnike Donbasa na evakuaciju. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da oni koji ostanu "rizikuju da budu bez struje, vode, hrane i medicinskih zaliha, grejanja i komunikacija".
Iz Stejt departmenta saopštili su da je iz Moskve prihvaćen zahtev da Entoni Blinken i Sergej Lavrov telefonom razgovoraju o mogućnosti razmene ruskog državljanina Viktora Buta za košarkašicu Britni Griner i bivšeg marinca Pola Vilana.
Sa druge strane, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova naveli su ranije da će se Lavrov odazvati kad bude imao vremena, dodajući da mu je raspored pun.
Ambasada Ukrajine u Bejrutu saopštila je da je sirijski brod pod sankcijama SAD pristao u severnu libansku luku Tripoli sa ječmom i pšenicom za koju tvrdi da su je ruske trupe ukrale iz ukrajinskih skladišta.
Zbog diskreditovanja ruske vojske, ruski sud je odredio novčanu kaznu od 820 dolara za televizijsku novinarku Marinu Ovsjanikovu.
Ona je u martu protestovala direktno u programu ruske državne televizije protiv napada na Ukrajinu, noseći transparent s antiratnom porukom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Međusobne optužbe za napad na zatvor u Donjecku, prvi brod sa žitom krenuće iz Odese tokom dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2022

Sto pedeset šesti dan rata u Ukrajini. Moskva i Kijev prebacuju odgovornost za napad na zatvor u Donjeckoj oblasti u kome je, prema ruskoj strani, poginulo najmanje 40 ratnih zarobljenika. ..Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da je njegova zemlja spremna da pokrene izvoz žita iz crnomorskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.