Matis: Rusko raspoređivanje nuklearnih raketa - neodrživo

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2018, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matis: Rusko raspoređivanje nuklearnih raketa - neodrživo

Američki sekretar odbrane Džim Matis ocenio je danas kao "neodrživo" rusko raspoređivanje novih raketa koje mogu da nose bojeve glave i dodao da, ukoliko se Moskva ne promeni, SAD će morati da uzvrate na isti način.

Matis je na završetku sastanka ministara odbrane NATOa, rekao da SAD razmatraju svoje diplomatske i vojne opcije zbog kontinuiranog kršenja Sporazuma o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz 1987. godine od strane Rusije.

SAD tvrde da Rusija instaliranjem sistema raketa 9M729 krši taj sporazum, kojim se zabranjuje čitava jedna klasa oružja - sve nuklearne i konvencionalne balističke i krstereće rakete srednjeg dometa lansirane sa zemlje.

Rusija tvrdi da su Amerikanci prekršili Sporazum postavljenjem sistema antiraketne odbrane u istočnoj Evropi.

Matis je, takođe, rekao da su SAD spremne da pomognu svojim saveznicima u NATO u vezi sa tvrdnjama da je ruska obaveštajna služba pokrenula seriju sajber napada, preneo je AP.

- Mi smo spremni da pružimo sajber pomoć našim saveznicima. Sada - rekao je Matis.

On nije rekao da li će pomoć biti korišćena kao odgovor na britanske i holandske tvrdnje da je ruski GRU pokušao sajber napade na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja i druge mete.

Matis je podržao njihove navode rekavši da je video dovoljno dokaza da bi mogao da kaže da su Holanđani i Britanci 100 odsto tačni u tome kome su to pripisali.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.