Marš nacista digao Moskvu na noge: Zabrinuti smo

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 16:44

Marš nacista digao Moskvu na noge: Zabrinuti smo

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je nacistički marš koji je održan u Jerevanu ranije ovog meseca.

Zaharova je dala izjavu tokom svog nedeljnog brifinga.

"Pregledali smo snimak i veoma smo zabrinuti zbog marša fašističkih adolescenata u centru Jerevana 1. januara. Naravno, zaprepašćeni smo što jermenski organi reda nisu zaustavili marš, u kojem su učesnici demonstrirali svoju vezu pred kamerama pred medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dizanjem ruku u nacistički pozdrav. Žao nam je što jermenske vlasti i organizacije za ljudska prava nisu reagovale na odgovarajući način. Smatramo da je od vitalnog značaja suzbiti sve izraze nacizma", rekla je ona.

Neonacisti su 2. januara održali marš u Jerevanu u čast rođendana jermenskog naciste Garegina Nždeha, koji je osuđen za saradnju sa nacističkom Nemačkom.

Demonstranti su uzvikivali slogan "Sieg Heil".

U Jermeniji postoji veliki broj spomenika i ulica nazvanih po nacističkom zločincu Nždehu.

2016. godine u centru Jerevana je postavljen spomenik Nždehu. Pored velikih centara kao što su Gjumri i Gafan, uspomena na Nždeh je sačuvana u najmanje sedamnaest drugih naselja. U Gjumriju, gde se nalazi ruska vojna baza, Nždehu je postavljen spomenik, a po njemu je nazvana i ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.