Marija Butina: Ruska agentica deportovana iz Amerike u Moskvu

Izvor: B92, 27.Okt.2019, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marija Butina: Ruska agentica deportovana iz Amerike u Moskvu

Tridesetogodišnju zagovornicu prava na oružje dočekao je otac, a tu su bili i novinari koji su joj dali cveće.

Ruska zagovornica prava na oružje, koja je završila u zatvoru u Americi nakon što je priznala da je delovala kao agentica, infiltrirajući se u američke političke grupe, deportovana je u Rusiju.

Marija Butina, 30, pokušala je da se infiltrira u Nacionalno udruženje za oružje (NRA) i osuđena je na 18 meseci zatvora.

Puštena je iz zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Floridi u petak, a u subotu je sletela na moskovski aerodorom Šeremetjevo.

Ruska vlada je slučaj koji se vodio protiv Butine opisala kao "fabrikovan".

Ruskinja optužena za špijunažu u SAD

Kit osumnjičen da je ruski špijun

Butinu je na aerodoromu dočekao otac, a tu su bili i pojedini novinari koji su joj dali cveće.

"Rusi se nikada ne predaju", rekla je Butina, dodajući da je "veoma srećna što je kod kuće".

Takođe se zahvalila ruskim diplomatama i ministarstvu spoljnih poslova, ali i građanima Rusije koji su pisali pisma u njeno ime.

Butina je od malena volela oružje, a kasnije je preko politike promovisala pravo na oružje - takođe je osnovala rusku grupu za lobiranje pod nazivom Pravo da nosite oružje.

Stalno je posećivala konvencije NRA u Americi, a 2015. godine je prisustvovala obraćanju Donalda Trampa u Las Vegasu i tom prilikom je upitala predsedničkog kandidata šta misli o sankcijama koje je Amerika uvela Rusiji.

Ona se 2016. godine preselila u SAD sa studentskom vizom, kako bi pohađala master na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

FBI je uhapsio Butinu 2018. godine, optuživši je delovala kao ruska agentica, ne obaveštavajući vladu SAD o tim aktivnostima, kao što to nalaže Zakon o registraciji stranih agenata.

Optužba je većinom zasnovana na njenim vezama sa članom grupe za zagovaranje prava na oružje - Aleksandrom Toršinom - uticajnim bivšim članom ruskog parlamenta i zamenikom direktora Ruske centralne banke. Zvaničnici tvrde da je Butina sarađivala i dobijala instrukcije od Toršina.

Toršina je vlada SAD sanckionisala u aprilu i ispitivan zbog optužbi da je upumpavao novac u NRA kako bi stekao veći uticaj među konzervativcima.

Prema navodima FBI, Butina je 2015. godine poslala mejl republikanskom lobisti Polu Eriksonu - s kim je navodno živela i bila u vezi - u kom se nalazio predlog projekta zvan "diplomatija". Sadržaj je bio koncentrisan oko korišćenja veza u NRA kako bi se izvršio uticaj na spoljnu politiku Republikanske stranke i njihov tradicionalno krut stav prema Rusiji.

Ranije ove godine, republikanci u Saveznoj izbornoj komisiji blokirali su istragu protiv Toršina i navodno ilegalnog finansiranja NRA iz Rusije, što je izazvalo kritike.

Butina se prvo izjasnila kao nevina po pitanju optužbi, ali je u decembru 2018. godine priznala umešanost u okviru sporazuma o priznavanju krivice.

Iako u sporazumu o priznavanju krivice nije imenovan, Toršin je očigledno neimenovani ruski zvaničnik s kojim je Butina priznala da je sarađaivala kako bi ostvarila komunikaciju sa američkim konzervativcima koji bi mogli da utiču na državnu politiku. Toršin nikada nije optužen.

Tokom saslušanja, Butina je izrazila kajanje zbog njenih postupaka, rekavši "uništila sam sopstveni život".

Bez obzira na tvrdnje tužilaca da je narušila nacionalnu bezbednost SAD, Butina je izjavila da nije imala nameru da naškodi američkim državljanima.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je osuđivanje Butine kao "skandalozno", a iz ruske ambasade u Americi je u četvrtak poručeno: "Nadamo se da je najteži period života ove Ruskinje gotov... želimo da se što pre nađe sa njenim najbližima i najmilijima".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.