Markonov cilj: Razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako sve bude u redu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 12:57

Markonov cilj: Razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako "sve bude u redu"

Francuski predsednik Emanuel Makron je naložio svom savetniku za spoljnu politiku Emanuelu Bonu da radi zajedno sa kineskim najvišim diplomatom Vang Jiem na uspostavljanju okvira koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće pregovore između Ukrajine i Rusije.

Pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa Makronovim planovima, Blumberg je danas preneo da je cilj francuske strategije da se razgovori između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusije i Ukrajine održe već ovog leta ''ako sve bude kako treba''.

Tokom svog nedavnog putovanja u Kinu, francuski predsednik nije ispunio cilj da ubedi Sija da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a takođe je, kako se navodi, razbesneo saveznike prošle godine nakon što je rekao da oni ne bi trebalo da ''ponižavaju'' Rusiju.

Zvaničnik iz Makronove kancelarije potvrdio je plan da Bon razgovara sa Vangom, ali je odbio da komentariše detalje, dodajući da su francuski saveznici obavešteni o svakoj francuskoj inicijativi, navodi agencija.

Navodi se da bi svi budući pregovori zavisili od nekoliko uslova, uključujući uspešnost najavljene ukrajinske prolećne kontraofanzive, koja bi, u slučaju uspeha, Kijev stavila u snažnu poziciju tokom eventualnih pregovora.

Neki evropski zvaničnici zabrinuti su da su na ukrajinsku kontraofanzivu položena ''opasno visoka'' očekivanja, koja možda neće biti presudna da Kijev oslobodi svu teritoriju koju je Rusija okupirala i da je realniji cilj je napredovanje od 30 kilometara ka jugu, koje bi omogućilo ukrajinskoj artiljeriji domet ruskih linija snabdevanja i stvorilo uslove za dublji prodor 2024. godine, preneo je Blumberg.

Makron je ranije rekao da bi Kina zahvaljujući odnosima sa Rusijom mogla da ''urazumi Moskvu'', ali Peking do sada nije pokazao znake da je spreman da izvrši pritisak na Moskvu da povuče svoje trupe.

Najviše diplomate zemalja članica G7, uključujući Francusku, ove nedelje su podržali ''formulu mira'' Zelenskog, koja uključuje potpuno povlačenje svih ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

Prema navodu, Makronov plan bi se oslanjao na dugoročna bezbednosna jamstva za Ukrajinu koja bi imala za cilj da odvrate Rusiju od ''budućih činova agresije''.

Kijev je u više navrata govorio da teritorijalni ustupci ne bi trebalo da se nađu na pregovaračkom stolu, a nekoliko saveznika Ukrajine podržava tu poziciju, upozoravajući da bi svako rešenje koje suštinski zamrzne rat verovatno dovelo do ponovnog naoružavanja Rusije pre nego što započne novu ofanzivu.

Makron zadužio savetnika da s Kinom dogovori okvir za pregovore Kijeva i Moskve

Francuski predsednik zadužio je svog savetnika za spoljnu politiku, Emanuela Bona, da radi sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na uspostavljanju okvira, koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

Makron želi pomoć Kine u pokušaju da privede Moskvu i Kijev za pregovarački sto, a francuski predsednik planira da pregovori počnu ovoga leta, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na dobro obaveštene neimenovane izvore.

Francuska strategija predviđa da se razgovori između Rusije i Ukrajine održe već ovog leta, ukoliko sve bude teklo po planu, rekli su izvori.

Svi budući pregovori zavisili bi od nekoliko uslova, uključujući uspešnu ukrajinsku prolećnu ofanzivu, koja bi trebalo da osnaži poziciju Kijeva tokom pregovora, istakli su izvori.

Oni su naveli da je realan cilj napredovanje ukrajinske vojske od 30 kilometara na jugu tokom prolećne ofanzive.

Prema izvorima, Makronov plan bi se oslanjao na dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu, koje bi imale za cilj da odvrate Rusiju od budućih akata agresije.

Saveznici tek treba da iznesu specifične mere koje treba da budu dogovorene na samitu lidera NATO u Litvaniji u julu, a imaće za cilj da pomognu Ukrajini da modernizuje svoje oružane snage.

Zvaničnik iz Makronovog kabineta potvrdio je plan da Bon razgovara sa Vangom, ali je odbio da komentariše detalje.

Francuski predsednik, tokom nedavnog boravka u Kini, nije ispunio svoj cilj da ubedi kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Nije jasno da li Makron ima podršku za svoj plan od Kijeva i njegovih saveznika, od kojih su mnogi odbacili predloge o prekidu vatre koji bi Rusiji omogućili da zadrži zauzete teritorije, ukazuje Blumberg. Mnoge zemlje su skeptične da Kina može da bude neutralni posrednik, s obzirom na njeno neograničeno prijateljstvo sa Rusijom.

Šefovi diplomatija zemalja G7, uključujući Francusku, podržali su proteklog vikenda formulu mira koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a predviđa potpuno povlačenje svih ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron zadužio savetnika da sa Kinom dogovori okvir za pregovore Kijeva i Moskve

Izvor: Blic, 18.Apr.2023

Francuski predsednik Emanuel Makron zadužio je svog savetnika za spoljnu politiku, Emanuela Bona, da radi sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na uspostavljanju okvira, koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduce mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.