Maas: Trebamo Rusiju za rješavanje sukoba i razoružanje

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Apr.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maas: Trebamo Rusiju za rješavanje sukoba i razoružanje

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istaknuo je kako se Njemačka kontinuirano želi angažirati na dijalogu s Rusijom unatoč sukobu kojega je potaknulo navodni ruski napad kemijskim oružjem u Britaniji, što je dovelo do niza obostranih protjerivanja diplomata između Moskve i zapadnih zemalja.

"U to uopće nema sumnje - mnogo je povjerenja izgubljeno zahvaljujući ruskim akcijama posljednjih godina", kazao je Maas za nedjeljni list Bild am Sonntag.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
"Istodobno, trebamo Rusiju kao partnera, primjerice kako bi pomogla u rješavanju regionalnih sukoba, za razoružanje i kao važan stup multilateralnog poretka", istaknuo je njemački šef diplomacije.

"Stoga smo otvoreni za dijalog iz tih razloga i nadamo se da ćemo izgraditi povjerenje korak po korak ako i Rusija to isto želi", dodao je Maas.

Britanske vlasti optužile su Rusiju za napad na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer nervnim otrovom Novichokom, razvijenim u Rusiji. Vjeruje se da je taj otrov bio stavljen na kućna vrata napadnutih.

Taj je napad izazvao diplomatsku razmjenu vatre između Moskve i Britanije te su obje zemlje protjerale 23 diplomata. Ukupno je 25 zapadnih zemalja, kao i NATO, protjeralo više od 140 ruskih diplomata. Njemačka je tako zatražila od četiri Rusa da napuste zemlju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.