MOSKVA ZAPRETILA! Zaoštravanje krize oko RUSKIH NOVINARA U NEMAČKOJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 00:50

MOSKVA ZAPRETILA! Zaoštravanje krize oko RUSKIH NOVINARA U NEMAČKOJ

Nemačka je odgovorila na pretnje iz Moskve.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke oglasilo se nakon upozorenja merama odmazde iz Moskve povodom situacije oko ruskih novinara u Nemačkoj.

Novinari iz Rusije mogu slobodno da rade u Nemačkoj, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova nema planove u vezi sa ruskim dopisnicima, rekao je u utorak za RIA Novosti predstavnik nemačkog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spoljnih poslova.

Ranije u utorak, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da pokušaji nemačkih vlasti da ometaju rad ruskih novinara dovešće do toga da će predstavnici nemačkih medija biti primorani da napuste Rusiju.

- Odmah želim da kažem da za to već znaju preko diplomatskih kanala u Berlinu, ako diraju ruske dopisnike i ipak sprovedu svoje planove do kraja, onda će nemački novinari napustiti Rusiju - rekla je ona u emisiji "Solovjev uživo".

- Ruski novinari u Nemačkoj mogu da rade apsolutno slobodno i nesmetano. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova nema planove u vezi sa ruskim dopisnicima. Odluke o izdavanju viza se donose legalno - rekao je predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova objasnio je dugo vreme obrade zahteva za vizu ruskih novinara ograničenjem diplomatsko-konzularnog predstavništva Nemačke u Rusiji u skladu sa merama koje je preduzela ruska strana, koje je nemački resor okarakterisao kao "neopravdano" .

Od aprila 2023. nekoliko desetina ruskih diplomata je proterano iz Nemačke. Odlučeno je i da se povuče saglasnost za rad četiri od pet ruskih generalnih konzulata u Nemačkoj. Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, kao reakcija na neprijateljske akcije Berlina, ruska strana je odlučila na isto takvo proterivanje nemačkih diplomata iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim predstavništvima u Ruskoj Federacijo, o čemu je zvanično obavešten tadašnji ambasador Nemačke u Rusiji, prenosi RIA.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Milan Lovas/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.