MOSKVA PONOVO ZASENILA NASU I SAD! Kreće nova epoha istraživanja - Rusi i u svemiru ispred Amerike (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2023, 21:13

MOSKVA PONOVO ZASENILA NASU I SAD! Kreće nova epoha istraživanja - Rusi i u svemiru ispred Amerike (VIDEO)

Plazma pogonski sistem je vrsta električnog raketnog motora čije se gorivo ubrzava u plazma stanju.         

Inženjeri ruskog Instituta za inovacije i istraživanje fuzije u Troicku objavili su da će u 2024-oj napraviti prototip raketnog motora za svemirske letove 2024. godine koji će koristiti plazmu.

Naveli su da će to biti motor sa povećanim potiskom i "specifičnim parametrima impulsa".

Taj institut je u sastavu ruske državne korporacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za atomsku energiju Rosatom koja je još prošle godine saopštila da je  razvila "akcelerator plazme sa sistemom za preliminarnu jonizaciju radnog fluida".         

Pored toga, proučavali su i energetski bilans u plazma mlazu sa visokim specifičnim impulsom i našli način za povećanje radnog veka elektroda u njemu.     

Takvi motori mogu da rade samo u vakuumu. Strujom ih snabdeva atomski agregat (mali reaktor).

Najverovatnije će se u budućnosti koristiti za brze letove u svemir!

Podsetimo. Rusi su u mnogo čemu bili ispred SAD kada je Svemir u pitanju. Prvi čovek koji je poleteo u kosmos bio je Jurij Gagarin. Moskva je u kosmos prva poslala i ženu Valentinu Tereškovu.

Prvi čovek koji je "šetao" svemirom bio je ruski kosmonaut Aleksej Leonov, a Moskva je imala i prvu orbiralnu stanicu Saljut 1.

Trenutno gotovo svi letovi za MKS idu sa ruskih kosmodroma i sa ruskim raketama...  

Istina, SAD su pobedile u trci za Mesec, ali... 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.