MOSKVA, IMAMO PROBLEM! Na Međunarodnoj svemirskoj stanici curi vazduh, da li su ruski kosmonauti u opasnosti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 22:53

MOSKVA, IMAMO PROBLEM! Na Međunarodnoj svemirskoj stanici curi vazduh, da li su ruski kosmonauti u opasnosti?

Isticanje vazduha u modulu "Zvezda", u kojem borave članovi posade i smešteni su sistemi za održavanje života, primećeno je prošle godine

Direktor ruske agencije za svemirska istraživanja "Roskosmos" Dmitrij Rogozin rekao je danas da je pritisak u modulu Međunarodne svemirske stanice /MSS/ opao zbog isticanja vazduha.

On kaže da je pritisak opadao u protekle dve sedmice i pre nego što su se motori ruskog istraživačkog modula "Nauka" uključili neposredno nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pristajanja uz Međunarodnu svemirku stanicu i da dva incidenta nisu povezana.

U saopštenju "Roskosmosa" ističe se da je pad pritiska rezultat manjeg isticanja vazduha u izolovanoj komori modula "Zvezda" i da će biti povećan u naredna 24 časa.

- To je bilo očekivano i nije bilo iznenadnog pada pritiska u modulu Zvezda što nije povezano sa istraživačkim modulom - rekao je Rogozin.

Pritisak u uslužnom modulu opao je 29. jula na dan kada je pristao istraživački modul "Nauka".

. Isticanje ne predstavlja opasnost po posadu.

Rusija je juče saopštila da su problem sa kompjuterskim programom i moguća greška u ljudskoj pažnji odgovorni za vanrednu situaciju izazvanu iznenadnim uključenjem motora modula "Nauka".

Rogozin je dodao da su članovi posade danas ušli u modul nakon što je vazduh testiran i očišćen.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.