MOSKVA: Broj žrtava u metrou popeo se na 20!

Izvor: Press, 15.Jul.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOSKVA: Broj žrtava u metrou popeo se na 20!

U bolnicama se nalazi 127 osoba, a stanje 42 putnika lekari su ocenili kao teško.

"Svi stradali u bolnice su dovezeni živi, ali je jedna teško povređena žena umrla u 71. bolnici", rekao je za Itar-Tass prvi zamenik načelnika moskovskog sekretarijata za zdravstvo Aleksej Hripun.

Predstavnik štaba Ministarstva za vanredne situacije, među povređenima su bile i dve građanke Ukrajine i Moldavije, koje su posle pružanja prve pomoći puštene kući.

Rano >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jutros u glavnom gradu Rusije na Arbatsko-pokrovskoj (plavoj) liniji metroa, sletela su sa šina tri vagona između stanica Slavjanski bulevar i Park pobede.

Istraga razmatra prve zvanične verzije najveće nesreće u metrou za poslednjih nekoliko godina, među kojima, kako prenosi RIA Novosti, nema terorističkog akta.

Tokom istrage biće utvrđeno da li je bio ispravan vagon, da li je funkcionisao pokazivač pravca i da li je uleglo tlo pod šinama.

Zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin izjavio je da nikakvi tragovi terorističkog akta u današnjoj tragediji nisu pronađeni i da je "po svemu sudeći, ovo tehnogena katastrofa".

Takođe, kako je rekao, nije potvrđena verzija o iznenadnoj promeni napona električne energije.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov takođe je odbacio je mogućnost da se radi o terorističkom aktu kao uzroku nesreće.

"Teroristički akt se ne ispituje kao uzrok železničke nesreće u moskovskom metrou", rekao je on.

Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje kriznim situacijama Viktor Jacucenko rekao je ranije danas da je zbog naglog pada napona automatski aktiviran kočioni sistem, što je izazvalo iskakanje vagona iz šina.

Vagon sa putnicima iskočio je iz šina oko 200 metara od stanice metroa Slavjanski bulevar, rekli su izvori iz moskovske policije.

Prvi vagon pretrpeo je najviše štete, naveo je jedan od putnika u drugom vagonu i dodao da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vozu ugasila.

"Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu, glave u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika", opisao je svedok sudara koji se predstavio kao Ivan u izjavi za TV "Raša tudej" (Rušia Today).

Itar-Tas s preneo je reči jednog putnika koji je naveo da su više od sat vremena bili u tunelu kada je rečeno da je počela evakuacija i da su po šinama išli ka Slavjanskom bulevaru.

Ruske televizijske stanice prenele su da su povređeni prevoženi u bolnicu helikopterom i da su spasioci i vatrogasci evakuisali ljude iz voza.

Pučkov i ministri unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev i zdravlja Veronika Skvorcova, kao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin detaljno su o nesreći informisali predsednika Rusije Vladimira Putina, koji se nalazi u Brazilu na samitu Grupe BRIKS.

Predsednik Rusije je naložio načelniku Istražnog komiteta Aleksandru Bastrikinu da sprovede neophodne istražne radnje i utvrdi da li postoji krivična odgovornost.

Putin je, takođe, izrazio saučešće porodicama i prijateljima poginulih.

U ime ruske vlade premijer Dmitrij Medvedev izrazio je saučešće i naložio da se pruži pomoć moskovskim vlastima u otklanjanju posledicama nesreće.

"Neophodno je da se pruži medicinska i druga pomoć Moskvi u suočavanje sa posledicama tragedije", rekao je Medvedev pošto su ranije danas lokalne vlasti navele da im treba najmanje 24 sata da saniraju štetu i vrate funkcionisanje metroa na normalan nivo.

Porodicama poginulih u moskovskom metrou biće isplaćeno po 1,5 miliona rubalja (32.100 evra), rekao je zamenik gradonačelnika Pjotr Birjukov dodajući da će milion rubalja (21.400 evra) biti isplaćeno povređenima.

Sobjanjin je sredu, 16. jul, proglasio danom žalosti.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.