MMF snizio prognozu rasta u Rusiji

Izvor: B92, 10.Dec.2013, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF snizio prognozu rasta u Rusiji

Moskva -- Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2014. godinu na dva, sa ranijih tri odsto.

Prognoza rasta BDP za 2013. godinu nije promenjena u odnosu na oktobarska očekivanja i iznosi 1,5 odsto, rekao je savetnik Evropske uprave MMF Antonio Spilimbergo.

Inflacija u Rusiji će, prema prognozi MMF, ove godine premašiti šest odsto.

Ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rast u Rusiji je ove godine osetno smanjen i po podacima MMF on iznosi 1,5 odsto, rekao je Spilimbergo. Prema njegovim rečima do usporavanja ekonomskog rasta došlo je uglavnom zbog značajnog smanjenja investicija u osnovni kapital. On je naglasio da to može da se posmatra kao nova pojava jer je ranije, po pravilu, usporavanje ekonomskog rasta u Rusiji bilo vezano sa promenom cene nafte.

Spilimbergo je istakao da je pad investicija uglavnom pogodio velike državne kompanije, uključujući energetski sektor.

Istovremeno, prema predstavniku MMF-a, potrošnja je i dalje na visokom nivou, podstaknuta rastom kredita i relativno visokim rastom zarada. U Fondu takođe smatraju da su prognoze prihoda federalnog budžeta Rusije za 2014.-2016. pomalo optimistične.

Ministarstvo za ekonmski razvoj Rusije početkom decembra je revidiralo naniže prognozu ekonomskog rasta zemlje. Za 2014. prognoziran rast je snižen sa tri na 2,5 odsto, u 2015. sa 3,1, na 2,8 odsto, dok se u 2016. očekuje na nivou od 3,3 odsto.

Prognoza rasta BDP za ovu godinu je smanjena na 1,4 odsto, sa 1,8 odsto, podsetio je Itar tas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.