Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-beloruska pitanja: Zar i ti sine - Lukašenko

MINSK - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko oštro je kritikovao Rusiju ocenjujući da stav te zemlje tera Minsk da se okrene Zapadu i pridruži projektu "Istočno partnerstvo" koji je pokrenula Evropska unija.

"Vidite šta rade naša ruska braća. Sve o čemu smo se dogovarali sada je blokirano", rekao je Lukašenko ne precizirajući o kakvoj blokadi je reč.

"Ne snosim odgovornost za to što integracija (sa Rusijom) ne napreduje i što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutno jačamo odnose sa Zapadom time što želimo da uđemo u 'Istočno partnerstvo'... Šta smo mogli drugo da uradimo?", rekao je predsednik Belorusije.

Kako je ranije najavljeno, ruski premijer Vladimir Putin trebalo bi da doputuje 28. maja u posetu Minsku.

Rusija i Belorusija su 1997. osnovali rusko-belorusku uniju radi jačanja integracija dve zemlje, ali ta integracija sporo napreduje.

Lukašenko koji je na vlasti od 1994. i koga SAD nazivaju "poslednjim diktatorom u Evropi" pokušao je nedavno da uspostavi veze sa EU kako bi pokrenuo privredu zemlje.

Istovremeno, Unija je pozvala Belorusiju da bude deo projekta "Istočno partnerstvo" čiji je cilj razvoj odnosa sa šest bivših sovjetskih republika i smanjenje ruskog uticaja na te zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukašenko: Stav Moskve nas tera da se okrenemo Zapadu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2009

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko oštro je danas kritikovao Rusiju ocenjujući da stav te zemlje tera Minsk da se okrene Zapadu i pridruži projektu "Istočno partnerstvo" koji je pokrenula Evropska unija. "Vidite ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.