Linija života Vladimira Spivakova

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linija života Vladimira Spivakova

20.05.2013. -

Energija dobrote – budućnost sveta – takva je deviza 10. Muzičkog festiala Moskva dočekuje prijatelje. Dečiji forum otvaraju u prestoničkom Domu muzike mladi talenti iz 7 zemalja.

Festival Moskva dočekuje prijatelje, najveći je projekat dobrotvornog fonda svetski čuvenog violiniste i dirigenta Vladimira Spivakova. Za godine postojanja u njemu je učestvovalo ko 20 hiljada mladih muzičara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i slikara iz 50 zemalja. Vladimir Spivakov ubeđen je da zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju naše zemlje njena istorijska misija je presek i sinteza kultura Istoka i Zapada. Tome, po mišljenju maestra, i služi festival. A još on pomaže deci raznih nacionalnosti da shvate i zavole jedin druge, podvukao je ministar kulture RF Vladimir Medinski.

- Ljubav je uzajamno osećanje. Može se reći da će se ova deca vratiti kući sa ljubavlju prema Rusiji. Oni će uvek pamtiti i naše gostoprimstvo i to kako su im ovde aplaudirali, i to kako su ih tu zavoleli.

Festivalski koncerti i izložbe tradicionalno se odvijaju u najboljim moskovskim koncertnim salama, a osim toga u bolnicama, dečijim domovima, tamo gde postoje deca kojima je potrebna pomoć. Naravno, fond aktivno podržava mlade talentovane muzičare iz raznih zemalja, kupuje za njih muzičke instrumente, organizuje radionice najboljih pedagoga, priređuje koncerte i finansira putovanja na međunarodne konkurse. Vladimir Spivakov ne može da ostane po strani od tuđe nesreće.

- Bez obzira na to što pomoć zdravlju nije direktna linija delatnosti fonda, ne sme se biti ravnodušan. Mi održavamo koncerte za pomoć deci kojoj je hitno potrebna operacija. sutra, prekusutra, za tri dana treba da budu operisana. Tako mi poklanjamo život ovoj deci. Takvih operacija koje je izveo fond ima 111.

Između ostalog jedan od aktuelnih festivalskih koncerata dobio je simbolični naziv Svetlost nade. Sredstva od prodaje karata že otići na izgradnju prvog dečijeg hospisa u Moskvi. Tako se deca koja sanjaju da postanu umetnici od mladih godina vaspitavaju u duhu saučešća i milosrđa i osećaju kako je važna pomoć drugima, smatra Vladimir Spivakov.

- Put Rusije je duhovni put. Ja, naravno, nisam protiv da i zemlja, i grad, i porodica, i svaki čovek žive materijalno u potpunom blagostanju. I vrlo su važni sa ove tačke gledišta takvi festivali, oni kao da postaju most između materijalnog i duhovnog.

Na otvaranju, zajedno sa mladim muzičarima iz Koreje, Singapura, Švedske, Jermenije, Francuske, Ukrajine i Rusije, istupiće proslavljeni kamerni orkestar Virtuozi Moskve na čelu sa maestrom Vladimirom Spivakovom.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.