Lider bugarskih rusofila optužen zbog špijunaže za Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider bugarskih rusofila optužen zbog špijunaže za Rusiju

Bugarsko tužilaštvo optužilo je lidera jedne nevladine organizacije zbog špijunaže za račun Rusije, a u pokušaju da odvrati Bugare od zapadnih saveznika i približi ih Moskvi.

Tužioci navode da je čelnik Nacionalnog pokreta rusofila pedesetogodišnji Nikolaj Malinov radio za ruski Institut za strateške studije koji su većinom vodili bivši obaveštajci, te za rusku nevladinu organizaciju "Dvoglavi orao" od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2010.

"Nikolaj Malinov je optužen jer se stavio na raspolaganje stranim organizacijama i špijunirao za njih", rekao je novinarima zamenik glavnog tužioca Ivan Gešev.

Malinov je pušten uz kauciju, ali ne sme da napusti zemlju, potvrdio je glavni tužilac Sotir Cacarov, prenosi Index.hr.

Tužilaštvo je pronašlo dokument na ruskom jeziku koji govori o "potrebnom geopolitičkom preusmeravanju Bugarske" koji je pripremio Malinov.

Dodaju da se u dokumentu nalaze planovi Malinova o pokretanju internet stranice, tv kanala, uticajnog instituta i političke stranke pomoću kojih bi se podstakli Bugari da formiraju pozitivnije stavove o Rusiji na osnovu njihove zajedničke slovenske tradicije i pravoslavnog hrišćanstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nikolaj Malinov je optužen jer se stavio na raspolaganje stranim organizacijama"

Izvor: B92, 11.Sep.2019

Sofija -- Bugarsko tužilaštvo optužilo je lidera jedne nevladine organizacije zbog špijunaže za račun Rusije...Tužioci navode da je čelnik Nacionalnog pokreta rusofila pedesetogodišnji Nikolaj Malinov radio za ruski Institut za strateške studije koji su većinom vodili bivši obaveštajci,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.