Lavrov poručuje Blinkenu da je na sudu da odluči o Gerškovičevoj budućnosti

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2023, 20:25

Lavrov poručuje Blinkenu da je na sudu da odluči o Gerškovičevoj budućnosti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu da je na sudu da odluči o budućnosti izveštača "Volstrit žurnala" Evana Gerškoviča koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu u Rusiji, saopštilo je u nedelju rusko ministarstvo spoljnih poslova nakon njihovog telefonskog razgovora.
"U svetlu utvrđenih dokaza o nezakonitim aktivnostima američkog državljanina, njegovu budućnost će odrediti sud. Američka ambasada u Moskvi je uredno obaveštena o njegovom pritvoru", saopštilo je ministarstvo. "U kontekstu rasprave o pitanju pritvaranja američkog državljanina Gerškoviča u Rusiji zbog sumnje za špijunažu, koju je pokrenuo državni sekretar, Blinkenu je skrenuta pažnja na neophodnost poštovanja odluke ruskih vlasti donete u skladu sa sa zakonom i međunarodnim obavezama Rusije", saopštilo je ministarstvo. "Lavrov je istakao da je Gerškovič priveden na licu mesta kada je primao tajne podatke i prikupljao podatke koji predstavljaju državnu tajnu delujući pod maskom statusa novinara." Ruski visoki diplomata je takođe rekao svojim američkim kolegama da je nedopustivo raspirivanje histerije oko hapšenja novinara. "Naglašeno je da je nedopustivo da zvaničnici Vašingtona i zapadni mediji izazivaju histeriju sa očiglednim ciljem da se ovom slučaju da politički prizvuk", saopštilo je ministarstvo. Prema ministarstvu, Lavrov i Blinken su se dotakli i nekoliko drugih bilateralnih pitanja. Poziv je inicirala američka strana. Lavrov i Blinken su imali desetominutni sastanak sa strane, za vreme sastanka Grupe dvadeset u Nju Delhiju. Prema rečima ruskog ministra, sastanak je bio prilično konstruktivan. Teme su uključivale situaciju u sferi strateške stabilnosti u kontekstu sporazuma Novi START i Ukrajine. Centar za odnose s javnošću Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) saopštio je ranije da je Evan Gerškovič, "po nalogu američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima preduzeća u okviru ruskog vojno-industrijskog kompleksa". Reporter je priveden u uralskom gradu Jekaterinburgu. Istražitelji FSB su pokrenuli krivični postupak protiv američkog državljanina po članu 276 Krivičnog zakonika Rusije ("špijunaža"). Okružni sud Lefortovo u Moskvi je 30. marta odobrio Gerškovičovo hapšenje do 29. maja. U svetlu ovoga, "Volstrit žurnal" (WSJ) je objavio saopštenje u kojem se izražava duboka zabrinutost za bezbednost Gerškoviča. Prema WSJ, Gerškovič izveštava o Rusiji sa svog mesta u moskovskoj kancelariji lista. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.