Izvor: B92, 21.Feb.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Ponovo pregovori o statusu

Moskva -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je ponovo pozvao na obnavljanje pregovora o statusu Kosova.

"Neophodno je obnoviti pregovore o Kosovu", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi. Po njegovim rečima, aktivnosti Rusije u nastaloj situaciji bile su usmerene pre svega na očuvanje međunarodnog prava. "Rusija nije jednom upozorila da će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova imati posledice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izgleda da se naša predskazanja ostvaruju", rekao je on.

Lavrov je naveo da posledice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova "ne doprinose razvoju odnosa Rusije sa EU i SAD, sa kojima Rusija želi da razvija realno partnerstvo za rešenje važnih problema".

"Kosovo nije bilo među najkomplikovanijim problemima, kao što je Palestina", rekao je Lavrov, dodajući da je kosovski problem odvukao međunarodnu zajednicu od rešavanja drugih važnih problema.

"Što se tiče naše praktične politike, mi smo primili k znanju da je presedan stvoren. Abhazija i Južna Osetija nisu jedine koje su govorile da žele da idu istim putem (kao i Kosovo). Takve izjave su date i u nekim delovima same Evrope", rekao je šef ruske diplomatije.

Istupajući na forumu Evropskog kluba, Lavrov je rekao da Rusija "pozdravlja inicijative koje Evropa ima u rešavanju konflikta", ali da želi da te incijative budu u okviru međunarodnog prava.

On je rekao da, mada su se pozicije Rusije i EU razišle kada je reč o Kosovu, treba izvući pouke za budućnost.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov pozvao na obnavljanje pregovora o statusu Kosova

Izvor: Blic, 21.Feb.2008

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je ponovo pozvao na obnavljanje pregovora o statusu Kosova....."Neophodno je obnoviti pregovore o Kosovu", reako je Lavrov novinarima u Moskvi...Prema njegovim rečima, aktivnosti Rusije u nastaloj situaciji bile su usmerene pre svega na očuvanje međunarodnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.