Lavrov: Onima koji su nam objavili rat

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 12:57

Lavrov: Onima koji su nam objavili rat

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio pred državnom Dumom da za sada nema ništa od postizanja bilo kakvog dogovora o prekidu rata u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Rusija jeste spremna za političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, ali s obzirom na činjenicu da zapadne zemlje ne žele da uzimaju u obzir interese Moskve i realnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na terenu, opcije za dogovor za sada se ne vide.

"Kako je u intervjuu Takeru Karlsonu naglasio predsednik, mi ostajemo otvoreni za političko i diplomatsko rešenje zasnovano na uzimanju u obzir naših legitimnih interesa, na osnovu uzimanja u obzir stvarnosti koja se razvila tokom mnogo godina i koja je dovela do sadašnje situacije“, rekao je Lavrov, govoreći u Državnoj dumi Rusije.

"Međutim, u nedostatku ozbiljnih predloga onih koji su nam objavili rat i s obzirom na njihovu nespremnost da uzimaju u obzir ni naše interese, ni realnost na terenu, za sada nije moguće razgovarati za pregovaračkim stolom. Takve opcije se ne vide", ocenio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad, posmatrajući uspehe Rusije u zoni specijalne vojne operacije, počinje manje da priča o sopstvenoj pobedi, a više o tome kako "ne dozvoliti Putinu da pobedi".

"Vašington i njegovi saveznici ne odustaju od snova da nam nanesu strateški poraz. Međutim, u poslednje vreme, videvši uspešna dejstva ruske vojske na ukrajinskom ratištu, Zapad više ne govori o svojoj pobedi, već o tome kako da spreči Putina da pobedi", rekao je Lavrov.

On je naglasio da će bezbednost Rusije, uključujući i nove regione, biti pouzdano osigurana, a ciljevi specijalne operacije u datom kontekstu biti ostvareni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.